Наши медици помогнаха на пострадалите при атентата в Сарафово

STZAGORA.NET

Д-р Златина Нанева

И старозагорски медици помагаха на израелските туристи, които пострадаха при кървавия атентат в бургаския квартал Сарафово в сряда вечерта. “Трима лекари и две линейки от Спешния център в Стара Загора заминаха към 19 ч в сряда”, съобщи за медията ни директорът на РЗИ-Стара Загора д-р Златина Нанева.

“Един реанимобил с лекар, медицинска сестра и шофьор и един малък санитарен автомобил от Центъра за спешна медицинска помощ в Стара Загора тръгнаха към 19.15 ч в сряда. В 21 ч са били в Бургас. Колегите са карали изключително бързо и са имали осигурена полицейска линия, за да стигнат максимално бързо до пострадалите”, съобщи шефът на ЦСМП д-р Чавдар Попов.

Една от линейките е превозвала банки с кръв за пострадалите израелски граждани, тъй като Регионалният център по хемотрансфузия освен Стара Загора обслужва и областите Бургас, Сливен и Ямбол. За Сарафово са заминали доц. д-р Георги Йовчев (коремна хирургия), д-р Даниел Вълчев (гръдна хирургия) и анестезиологът д-р Георги Арабаджиев. И тримата са републикански консултанти и работят в УМБАЛ. Старозагорските лекари са консултирали и са помагали на място при операции на ранените.

Екипите и линейките са се върнали в Стара Загора около 2 часа днес.

Оказаната навременна помощ и професионализъм на старозагорските медици днес бяха високо оценени от директора на РЗИ – Бургас, д-р Георги Паздеров.

“Веднага след като чухме за атентата, се свързахме с колегите от Бургас. Говорихме и със здравното министерство как да помогнем по най-добрия начин”, допълни д-р Нанева.

По официална информация от МВР жертвите на атентата на летище Сарафово до снощи бяха седем. Петима от загиналите са израелски граждани, а един е вероятният атентатор-самоубиец, който е имал фалшива американска шофьорска книжка. Сред жертвите е българският шофьор на взривения автобус – 36-годишният Мустафа Кьосов от благоевградското село Юруково. Ранени са 33-ма, голяма част от които са настанени в бургаската многопрофилна болница. Тримата най-тежко пострадали са транспортирани с военен самолет в “Пирогов” и ВМА.

В спешния институт са настанени жена с тежка контузия на гръдния кош и мъж с 55% изгаряния. 26-годишна израелка е във Военномедицинска академия с политравми и коремна контузия, с опасност за живота и на командно дишане. С нея е и баща й, който е в добро състояние.

Останалите пострадали в атаката, които са стабилизирани, се върнаха днес с правителствен самолет в Израел.

Иванка ПЕТКОВА
*gerb

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн