Четири деца с вирусен менингит в Инфекциозното

STZAGORA.NET
Четири са децата, които се лекуват от вирусен менингит в Инфекциозното отделение на МБАЛ “Проф.д-р Стоян Киркович” в Стара Загора. Това съобщи завеждащият д-р Валерия Филипова. Само едното от тях е от детска градина “Славейче”, за която преди около месец медията ни информира за подобен случай. Детето е прието в отделението на 19 юни т.г. с диагноза “серозен менингит”. Останалите са посещавали други детски заведения. Проби са изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести в София, а окончателните резултати се очакват в първите дни на тази седмица.

Според инфекционистa става въпрос за сезонни вирусни заболявания, които имат цикличност през 3-4 годни и са причинени най-често от летни ентеровируси.

Клиничната картина медиците наричат “триада”, защото е свързана с повишена температура, главоболие и повръщане. Настанените в Инфекциозното отделение четири деца са в добро състояние, информира д-р Филипова. За да не се допусне разпространение на вируса, две седмици в детските заведения, които са посещавали децата, ще има наблюдение.

Добрина СЛАВОВА
*

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн