След 52 дни проверки, скроиха шефа на ОДБХ

STZAGORA.NET

Д-р Генади Ганчев

Директорът на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Стара Загора д-р Генадий Ганчев е уволнен дисциплинарно. Мотивите, според пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните, са: “Резултат на одитен доклад, констатирал нередности в работата на подчинената му структура”. Помолени от медията ни за някаква конкретност – дали въпросният одит е установил например финансови злоупотреби или нещо друго,  от пресцентъра на агенцията ни отговориха с лаконичното: “Несправяне с работата”. Толкова.

Припомням, че д-р Генадий Ганчев беше назначен на поста директор на ОДБХ при конституирането й в Стара Загора – на 2.11.2009 г. За него се знаеше, че е човек с опит и никой от местната опозиция тогава не реагира за назначението му. Де факто той въведе новите правила и формира екип, който води към настоящия момент успешна борба срещу нарушенията на Закона за храните и Закона за ветеринарномедицинската дейност. Като директор на ОДБХ д-р Ганчев има зад гърба си 14 успешни европейски мисии. Той беше човекът, който за последно се бори за запазване статута на лабораторията към РВМС – ремонтирана с пари по програма ФАР, обслужвана с най-малък персонал и най-ниска себестойност на лабораторните изследвания. Д-р Ганчев лансира и идеята в Стара Загора да бъде създаден Международен център по болести на дивеча, предвид географското разположение на града и съществуващата материална база. Той беше и първият от директорите на БАБХ, който организира дарение на храни от местни производители за пострадалото население от с.Бисер.

И съвсем неочаквано, на 27 април т.г. д-р Ганчев беше временно освободен от длъжност с обяснението, че срещу него има подаден сигнал и е започнала проверка. При едно от посещенията си в Стара Загора министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, на въпрос на медиите за съдбата на временно отстранения директор, заяви, че е разпоредил проверка на сигнала. Така в продължение на 52 дни най-вероятно едни от БАБХ са проверявали д-р Ганчев, други пък са проверявали сигнала срещу него. Разтакаването приключи на 15 юни т.г., когато д-р Ганчев е бил посетен от представители на агенцията на домашния му адрес и му е била връчена заповедта за уволнението.

“Изненадани сме от заповедта на директора на БАБХ д-р Войнов, защото д-р Ганчев беше един работещ директор на ОДБХ. Той пое структурата, когато беше РВМС и направи една подредена областна дирекция в Стара Загора. Възможно е да е имало недоволни колеги заради неговата безкомпромисност, но ние от Българския ветеринарен съюз (БВС) работихме добре с него”, коментира д-р Трайчо Алчев, председател на областната структура на съюза. “Определено съм притеснен от това, което се случва напоследък – един работещ директор на ОДБХ е уволнен дисциплинарно, друг – действащ ветеринарен лекар, открил антракса в с.Загориче, почина мистериозно. Да не говорим за готвените промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност”, заключи д-р Алчев.

Временно длъжността директор на ОДБХ – Стара Загора се изпълнява от д-р Севдалина Танева, началник-отдел “Здравеопазване”.

Йовка НИКОЛОВА
*

социални мрежи

7 коментари on “След 52 дни проверки, скроиха шефа на ОДБХ”

  • Мнение wrote on 25 юни, 2012, 0:01

    Там където има огън има и пушек Опитваме се да бъдем по-големи католици от папата!!!

  • мила тодорова wrote on 29 юни, 2012, 23:48

    Така е ,който е читави работи вън от борда, да бъде мъртъв. Умни , знаещи , можещи и работещи не ни трябват. Така е сега и аз съм изпитала това на гърба си ,но се борих и правдата си каза своето ,но и здравето ми също….

  • йовка иванова wrote on 29 юни, 2012, 23:50

    Така е, който е читав и работи вън от борда, да бъде мъртъв. Умни, знаещи, можещи и работещи не ни трябват. И аз съм изпитала това на гърба си, но се борих и правдата си каза своето, но и здравето ми също…

  • Григор Петров wrote on 30 юни, 2012, 18:46

    За две минути Мила Тодорова и Йовка Иванова телепатично обменят едни и същи мисли… Изкуство…

  • admin wrote on 30 юни, 2012, 18:53

    Така става, защото много от посетителите на сайта не са наясно, че не всички, но много от коментари се задържат автоматично от поставените антиспам-филтри и чакат одобрение. Като не си видят постинга, го пускат отново. В случая – с две различни имена, като мисля, всички сме наясно, че едва ли и едното, и другото имат нещо общо с истинското. IP-то обаче е еднакво, но то не се публикува ):

  • Станимир Кехайов wrote on 5 септември, 2012, 7:36

    Наистина фамозен директор си отиде с толкова много публични тайни и хаос в правенето на бизнес

  • Динева wrote on 14 септември, 2012, 8:25

    “Той пое структурата, когато беше РВМС и направи една подредена областна дирекция в Стара Загора.” ?????????


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн