С Еньовден в Казанлък приключи Фестивалът на розата, традициите и изкуствата

STZAGORA.NET

С един от най-почитаните празници в бита на българския народ – Еньовден, днес официално приключи Фестивалът на розата, традициите и изкуствата в казанлък. Той започна на 19 май и продължи повече от месец като се превърна в мултижанров фестивал, наситен с тържествени събития, концерти, спектакли, ритуали, конкурси.

Еньовденските ритуали пред Етнографския комплекс в Казанлък събраха стари и млади да се заредят с енергията на този специален ден, да минат под еньовския венец и да бъдат поръсени с ”мълчана” вода, за да бъдат здрави, усмихнати и щастливи цяла година. Ритуалите изпълниха членовете на Спортен клуб за здраве „Белите рози”, които увлякоха многобройните зрители, а накрая всички се хванаха на хоро.

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова, заместник-кметовете Лилия Цонкова, Даниела Коева, секретарят Ваня Иванова и Царица Роза 2012 Нели Славова се включиха в празника на казанлъчани.

Веднага след като всеки си взе билка за здраве и бе поръсен със силната вода, в която се е е окъпало слънцето днес, кметът Галина Стоянова даде заключителна пресконференция за медиите, свързана с приключването на Празника на розата.

„Фестивалът постигна своята цел – каза тя, – защото Казанлък се превръща не в национален, а в международен фестивалн център, което бе доказано от многобройните туристи и гости на града от цял свят. Всеки, който беше с нас през тези празнични дни, сподели, че в Казанлък има особен дух, тук се усеща магията на българската маслодайна роза, дълбочината на традициите и богатството на нашата култура и изкуство.”

Три минифестивала се проведоха в рамките на празника – „Опероза”, „Етникафест” 4 „Фестивал на розето”. Тук тръгна каузата за нов Музей на розата, която се превърна в национална кампания под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

По време на фестивала към Казанлък бяха отправени и предложения за конкретно сътрудничество – за участие в изложението в Осака от 26 април до 6 май 2013 г., за побратимяване с два нови града – Дзинан, Китай, и Таиф, Саудитска Арабия, за реализация на съвместен проект с град Сертохенбош, Холандия, в сферата на екологията; за приемане на единен туристически паспорт с побратимения френски град Грас и побратимените на него градове от Европа и САЩ.

Кметът подчерта, че тази година фестивалът е организиран изцяло от Община Казанлък и е финансово е обезпечен само със средства от спонсори и дарители. 36 фирми са се включили с дарения за празника, като събраните средства са общо 134 334 лв. Генерални спонсори са „”Би Си Ай Казанлък Холдинг” ЕООД, „Фьоникс солар” АГ и „Би Си Ай Черганово” ООД. Големи дарители са още Корпоративна търгавска банка, Общинска банка, „Пи Ес Ай” АД, „Си Ес Ай Еф”, „Би Би Си Кейбъл”, „Технополис България”, „Мобил тел”, „Кастамону България”, „Биоланд България”, „Багира”, „Шипкалес”, „Кронос Екопетролиум”, „Виста България” и всички останали, които са били съпричастни и са подкрепили празника, за да стане пълнокръвен и богат.

Кметът благодари на всички, които участваха в събитията по време на празника. Тя благодари специално на доброволците, чийто безвъзмезден труд бе високо оценен, на всички читалища, комплекси, фолклорни състави, училища, детски градини, пенсионерски клубове, спортни клубове, Общинския детски комплекс, ДК „Арсенал”, НГПИД „Акад. Дечко Узунов” за старта на кампанията „В името на розата” и изложбата в Народното събрание, за националното надиграване, организирано от НЧ „Жар”, за ритуала розобер на фолклорен състав „Арсенал”, на домуващите и персонала на Дома за възрастни хора „Маргарита Асебо” за розовите венци, за активността на „Белите рози”, закрили с красив ритуал празника, на медиите, благодарение на които едва ли има кътче от земята, където да не стигнала снимка или видео от тържествата.

Фестивалът приключи – предстои следващият – 110-ият Празник на розата. За него вече се говори в настояще време, още повече, че подготовката започна с проекта, иницииран от Община Казанлък и Царица Роза’ 2012 Нели Славова – да бъде направена хроника на цариците, избирани досега в Казанлък, като събраният материал да бъде предоставен на новия Музей на розата в града.

Проект „Хроника на Цариците”:

Царица Роза, красивото живо въплъщение “Роза дамасцена мили“, има вече дълга история. Но паметта за нея не е достатъчно трайна и фактите и образите от историята постепенно потъват в маранята на забравата.

От 44 години градът на розите дава символичната власт над красотата на една девойка, за да чества чрез нея традицията на миналото и надеждите на бъдещето, да й се радва и да се гордее чрез нея със своите дъщери. Но годината на царстване отминава, а заедно с нея и спомените. Така днес освен самите царици-рози, техните семейства, приятели и съученици, малцина помнят имената и ролята им на повелителки на най-съвършенното цвете. А кадрите от церемонията и радостта, от празника остават затворени между страниците на семейните албуми.

Затова в навечерието на 110-годишнината на празника на розата Община Казанлък и Царица Роза 2012 Нели Славова, инициират кампания за създаване на „Хроника на Царица Роза“.

В хрониката ще бъдат събрани и снимките, имената и историите на момичета, с които нашият град се е гордял година след година, които са били неговото красиво лице.

В хрониката ще бъде възстановен спомените за всички красиви девойки, носили короната, ще бъдат бъдат събрани спомените им за града и хората през тези години, за променените и непроменени неща, за сбъднати и несбъднати мечти, за поуките и пожеланията им към бъдещите царици.

Кампанията цели да открие всички Царици на розата и да разкаже за тях.

През 2013 година предстои да бъде отбелязана 110-та годишнина на Празника на розата в Казанлък. Част от честването ще бъде представянето на „Хрониката на Царица Роза“, а за да се реализира тази идея и е важно тя да бъде споделена и подкрепена от всички казанлъчани.

Напишете за вашата Царица-Роза – ваша приятелка или братовчедка, ваша близка или дори съпруга. Изпратете снимки, за да влезе тя отново във виртуалната коронационна зала.

Нека заедно напишем хрониката на нашата традиция – на имейл адрес: carici_kz@abv.bg

На електронната поща очакваме спомени на цариците, на техни близки, снимки, видеоматериали и всичко, достойно за “Хрониката”, част от историята на Казанлък.
*

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн