Акционерите на МБАЛ “Киркович” решиха “съешаването” с Университетска болница

STZAGORA.NET

Държавата обаче няма да опрости дълговете на двете дружества от 22 млн. лв.


В Стара Загора ще бъде създадено ново търговско дружество, в резултат на вливането на Университетска болница в МБАЛ “Проф.д-р Стоян Киркович”. Това решение обяви вчера председателят на Борда на директорите и представител на здравното министерство Зоя Вълева, след края на Общото събрание на акционерите на МБАЛ “Киркович”. Решението бе подкрепено от представителя на Министерството на здравеопазването, което държи 74% от капитала на дружеството, и от представителите на две от общо 11-те общини-акционери: Стара Загора и Раднево. Представителят на община Опан се е въздържал.

Според признанието на г-жа Вълева новото дружество наследява общите задължения на двете здравни заведения, които са около 22 милиона лева, които няма да бъдат опростени от държавата. От тях близо 7 милиона вече са изискуеми. И въпреки че на този етап няма заведени искове, възможно е кредиторите всеки момент да направят това, което означава, че банковите сметки ще бъдат блокирани. Според нея, процесът на вливането на двете болници ще бъде завършен в рамките на два месеца. След това новата (окончателната) структура ще бъде предложена от здравното министерство за утвърждаване от Министерския съвет.

Тепърва ще се правят и консултации с юристи за принципите, по които ще се избират новите шефове на отделения.

“Ще се преценява според работата на всеки и това ще бъде критерий за оценка, а не фактът, че даден лекар е хабилитиран или не. Бъдещото щатно разписание не съм виждала. Затова не мога да кажа колко човека ще бъдат освободени от двете болници. Но мога да потвърдя, че медицински персонал не искаме да бъде съкратен. Ако се наложи съкращение на друг персонал, ще намерим начин да предложим нещо, което да бъде по-разумно”, уточни г-жа Зоя Вълева.

Изпълнителният директор на МБАЛ “Киркович” д-р Петър Атанасов беше по-категоричен: “Това, което е поето като ангажимент – да няма съкратени лекари, медицински сестри и санитари, ще продължавам да го отстоявам. Имам и подкрепата на Борда.” Той опроверга твърдението, че вече има 23-ма напуснали лекари с по две специалности, но не отрече възможностите на пазара на труда и правото на избор на всеки.

“Водеща болница остава МБАЛ “Киркович”. В Борда си декларирахме, че бъдещата структура и щат ще бъдат изработени от нас самите. Това ще стане след регистрацията в съда. Тогава ще бъдат уточнени параметрите й. Но има междуличностни взаимоотношения, създадени между нас и персонала на Университетска болница, които няма да бъдат добре за населението, ползващо здравните услуги”, е мнението на третия член на Борда д-р Николай Колев.

Шефът на борда на МБАЛ “Киркович” Зоя Вълева не се ангажира с мнението на заместник-министъра на здравеопазването д-р Минчо Вичев относно предложението му бъдещият директор на обединената структура да бъде д-р Петър Атанасов (заявено преди броени дни в Стара Загора). Предстои да се решава и каква ще бъде структурата на новото здравно заведение, относно правото й да обучава студентите-медици от Тракийския университет.

Преди началото на Общото събрание на акционерите се състоя планираният протест на синдикалните членове на КНСБ и КТ “Подкрепа” в болница “Киркович”. С мълчаливото си присъствие във фоайето около 150 човека показаха несъгласието си обединението на двете болници да се извършва при неясни параметри и условия, без консултации между страните. Синдикалните лидери д-р Атанас Бадов и Петър Ялъмов съобщиха пред присъстващите, че още в понеделник са алармирали Агенцията по заетостта за нарушения по процедурата, свързана с чл.130, т.Б от Кодекса на труда, касаеща уведомяването на колектива за подготвяните промени. По техни изчисления е възможно съкратените да бъдат между 200 и 300 човека, а напусналите лекари-специалисти за последните няколко месеца били 23-ма.

По неясни причини през цялото време във фоайето на здравното заведение имаше десетина униформени полицаи. Те останаха пред залата, където заседаваха представителите на акционерите, и във фоайето, където беше мълчаливият протест.

Добрина СЛАВОВА
*

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн