„Различният поглед“ посреща фестивала „Труд и глобализация – 2012“

STZAGORA.NET
На 19 юни, вторник, от 20:00 часа в кино „Различният Комсомол“ Сдружение за съвременно изкуство и култура – Различният поглед – www.razlichniatpogled.org – ще представи два филма от филмовият фестивал „Труд и глобализация – 2012“, организиран по проект “Нови леви перспективи” – www.newleftperspectives.wordpress.com. Първото издание на фестивала се състоя в началото на 2011 година в социален център “Хаспел”, София.

Прожекцията в Стара Загора е безплатна и е насочена към алтернативно мислещи хора, търсещи различен поглед върху съвременните понятия за труд, работа, глобализация и др. Филмите ще бъдат презентирани от организаторите на фестивала Мария Иванчева и Александър Мирчев. „Битката за площад Атика“ е обвързан с Международния ден на бежанците 20 юни, а „Завземането“ разказва как самоуправлението и солидарността могат да помогнат на едни съсипани от МВФ, Световната Банка, корпорациите и неолиберализма хора да си върнат обратно работните места и своето достойнство.

Сдружение „Различният поглед“ продължава тенденцията за безплатно представяне на провокативни филми по различни обществени теми. Освен темата за труда и глобализацията до момента в инициативата „Кино без граници“ – всеки вторник от 20:00 часа в кино „Различният комсомол“ – са представяни документални филми, засягащи въпроси като културното многообразие и стереотипи, глобални и локални екопроблеми.

По повод Международния ден на бежанците 20 юни:

Битката за площад Атика
20 мин
За първи път третирането на емигранти от страна на държава от ЕС е определено от Агенцията за бежанци към ООН (UNHCR) като “хуманитарна криза”. Този документален репортаж навлиза в сърцето на ескалиращото напрежение в Гърция.

“Виждал съм много. Те пресичат реката като пчели”, въждиша местен рибар. Около 400 души прекосяват река Еврос (Марица) всеки ден и арестите на нелегални емигранти в Гърция достигат от 3500 до 20000 за една година. Повечето предпочитат да се предадат на полицията, но не знаят какво ги очаква. Пълни с плъхове, гръцките центрове за задържане са критично пренаселени. Тези, които се опитат да избегнат тази съдба, се оказват на улицата. Като например на площад Атика – дом на стотици афганистански бежанци. Без държавна подкрепа, престъпността тук е широко разпространена и с нарастването на чувството за безизходица, расистките атаки на местните биячи ескалират извън контрол. Семейството на Гулам спи на пейка на площада – неговият четири-годишен син наскоро е бил нападнат през нощта. “Ако бях останал в Афганистан можеше да ме бият, но поне щяха да пощадят децата ми. Не мога да повярвам, че това е Европа”.

Завземането (The Take)
90 мин
В разгара на драматичния икономически колапс на Аржентина през 2001, най-проспериращата средна класа в Латинсска Америка се озовава в град на духовете сред изоствамени фабрики и масова безработица. Заводът за авточасти “Forja” стои спящ докато доскорощните работници не започват да действат. Те са част от смелото ново движение на работници, които окупират банкрутирали бизнеси и създават нови работни места в руините на провалилата се неолиберална система.

Филмът на Наоми Клайн и Aви Люис разказва как самоуправлението и солидарността могат да помогнат на едни съсипани от МВФ, Световната Банка, корпорациите и неолиберализма хора да си върнат обратно работните места и своето достойнство.
*vvv

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн