Синдикатите на МБАЛ “Киркович” готвят “изненади” за Oбщото събрание на акционерите

STZAGORA.NET
Два дни преди “сакралната” дата 20 юни т.г., когато Общото събрание на акционерите на МБАЛ “Киркович” – Стара Загора трябва да гласува вливането на Университетска болница в Окръжната болница, КНСБ и КТ “Подкрепа” в най-голямото лечебно заведение в областта свикват събрание на членовете си. На 18 юни т.г. синдикалистите на МБАЛ “Киркович” ще решават какви конкретни действия ще предприемат срещу готвеното вливане. Това съобщи за медията ни д-р Атанас Бадов, председател на съсловната организация на КНСБ. Според него най-вероятно ще бъде взето решение за блокиране на помещението, където ще се проведе събранието на акционерите.

След последното увеличение на капитала в МБАЛ “Киркович” в полза на държавата 11-те общини, акционери в здравното заведение, останаха с незначителни дялове и отсега е ясно, че решението за обединението на двете болници е с предизвестен край. Тоест такова ще има, тъй като де юре държавата държи не само т.нар. златна акция, но доста отгоре, а най-големият акционер сред миноритарните собственици, сиреч Община Стара Загора вече има категорична позиция (гласувана на последната сесия на Общинския съвет), че обединението ще се случи.

“След като направих отново консултации с юристи, беше изяснено, че има нарушения на член 130, т.Б и член 406 от Кодекса на труда, които касаят начините за преобразуване на дружествата, както и правата и задълженията на страните. До този момент все още нямаме представена нито проектоструктура, правила, разчети или визия за бъдещото развитие на здравеопазването, които предварително да обсъдим. Няма контактни групи на двете болници, които да са преговаряли по някакъв въпрос, касаещ преструктурирането. Няма нищо по-различно в ситуацията от това, за което разговаряхме и със зам.-министър Вичев, и с изпълнителния ни директор д-р Петър Атанасов. Ние ще защитим нашите права с всички законни средства и сме категорични”, уточни общата позиция на двата синдиката д-р Бадов.

Добрина СЛАВОВА
*vvv

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн