Българският медиен съюз излезе с декларация срещу издатели с правосъдни проблеми, използвали Брюксел за параван

STZAGORA.NET

Част от членовете на Българския медиен съюз. Снимка Novinite.bg*

Днес в редакцията ни се получи декларация на Български медиен съюз (БМС) във връзка със състоялата се в Брюксел медийна среща, инспирирана от политическата група АЛДЕ. На изънредното си заседание днес Управителният съвет на БМС взе решение за нейното изготвяне и публикуване в днешните броеве на всички членове на БМС. Тъй като “Старозагорски новини” е член на БМС, чрез Българската асоциация на регионалните медии публикува оригиналния текст на Декларацията:

Д Е К Л А Р А Ц И Я
на Български медиен съюз

Относно: състоялата се в Брюксел медийна среща, инспирирана от политическата група АЛДЕ

Ние, членовете на Българския медиен съюз, категорично възразяваме срещу опитите за политическа намеса в работата на българските журналисти и издатели, направени на организираната сепаративна медийна среща в Брюксел с участието на представители на европейски институции и правозащитни организации.

Неясно финансиране, избирателно поканени български журналисти, отчетлив политически подтекст и откровени доноси срещу България характеризират събитието, насочено изцяло към компрометиране на медиите у нас.

За нас са крайно неприемливи декларираните намерения, изразени на тази среща, за “разследване на свободата на словото в България”. Нека кажем ясно – свободата не се разследва. Разследването на свободата означава край на демокрацията.

Очевидно българските “политици и издатели”, организатори на брюкселския фарс, не си дават сметка за реалните поражения, които нанасят върху името и авторитета на българските медии и България.

Убедени сме, че европейските участници в срещата, начело със зам.-председателя на ЕК и еврокомисар по информационните технологии и медиите, госпожа Нели Крус, ще разберат, че са били сериозно подведени от организаторите относно легитимността на събитието. Те със сигурност ще разберат, че по-голямата част от българските медии и медийни организации съзнателно са игнорирани от срещата.

В Брюксел всъщност бе направен опит от “издателя” Любомир Павлов да прехвърли своите корпоративни и лични финансови и правосъдни проблеми върху свободата на словото в България. Ръководеният от него съюз беше напуснат от по-голямата част от членовете си заради желанието на г-н Павлов да използва организацията за свои лични цели, което той продължава активно да върши.

Като изразяваме още веднъж категоричното си несъгласие с опитите за политическа намеса в свободата на българските медии и въвличането в подобни действия на високопоставени представители на европейски институции, ние, членовете на Българския медиен съюз, заявяваме, че ще използваме целия си авторитет и позиции, за да спрем охулването и маргинализирането на българската журналистика от всеки, случайно или не, обслужващ подобни намерения.

София, 11 юни 2012 год.

Управителен съвет на Български медиен съюз:
Валери Запрянов, Тодор Батков, Светлана Шаренкова, Димитър Друмев, Мартин Радославов, Тошо Тошев, Делян Пеевски, Васил Захариев, Петьо Блъсков, Красимир Узунов, Бистра Георгиева, Гриша Камбуров и Иван Бунков

* Novinite.bg

-

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн