Тихомир Томов от “Нова сила” атакува плана за нов квартал в парк “Бедечка”

STZAGORA.NET

Върху 450 декара от двете страни на преминаващата през Стара Загора река Бедечка, на територията на едноименния парк, да бъде създаден нов квартал с ниско жилищно строителство. Това е предложението, за което се настоява да бъде включено като точка от дневния ред на предстоящото заседание на Общинския съвет в Стара Загора на 31 май (четвъртък). Идеята и планът за регулация и застрояване (ПРЗ), с който тя е подкрепена, обаче днес бяха остро атакувани пред медиите от общинския съветник от партия “Нова сила” Тихомир Томов (вляво на снимката).

Визията е край р.Бедечка да изникне нов квартал на богатите по подобие на “Атюрен” в западната част на Стара Загора, който ще се превърне в старозагорския “Бевърли хилс” и ще бъде изкупен от емблематични за града фигури, коментира Томов. Според него “двигатели на идеята” били експредседателят на местния парламент от предишния мандат Тенчо Руканов и председателят на Постоянната комисия по транспорт и строителство Тодор Николов.

Според актуализацията на Общия устройствен план на Стара Загора новият квартал трябва да се появи на мястото на запустялата и буренясала днес част от парк “Бедечка”, която започва на юг от завоя до техникумите и стига на север до магазин “Лидл”. Томов посочи някои недостатъци на предложения проект (виж по-долу). Според него по-удачният вариант ще бъде паркът, чието създаване е решено още през 1960 г., да бъде съхранен.

След реституцията в парк “Бедечка” земите в него се владеят в съотношение 60:40 от частници и от Общината.

До момента в Общинския съвет има постъпили две заявления за концесия на езеро “Загорка” и парк “Бедечка”. Първото, за 35 години, е от собственика на завод “Металик” Дечко Колев. Второто е от БЛРС – само за езерото, за срок от 10 години.

Има постъпили и заявления за инвестиции върху терена на парк “Бедечка” от страна на “Кауфланд” (предлагат да построят свой магазин на завоя до техникумите), “Пени Маркет” и “Лидл”, както и от софийска формация, занимаваща се с паркове.

Както е изобразено върху графиката, конкретните възражения срещу предложения план за регулация и застрояване са следните:

* Проектът не е съобразен със Закона за защита при бедствия – няма направен анализ;
* Проектът не е съобразен със ЗУТ и Наредба № 1 за опазване на озеленените площи и декоративната растителност – дървесните видове не са заснети и картотекирани;
* Няма подробно техническо задание за изработка на ПЗР;
* Не е направен урбанистичен анализ – не са предвидени територии за детски градини, училища и т.н.;
* Проектът не е съобразен с Наредба № 2 за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии – нарушена е йерархичността на улиците.

Непосредствено върху предложения план за регулация и застрояване, както е видно от скицата, са нанесени забележки, че на три места липсват предвидените в Общия устройствен план пешеходни преминавания над река Бедечка, че на твърде малки разстояния са излазите на улици от комплекса към ул.”Иван Вазов”, че в несъответствие с ОУП на определено място е нарушено речното корито и зелената територия, че има предвидени три кръгови движения на късо разстояние едно от друго и т.н.
*vvv

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн