Казанлък, Фестивалът на розата: Седмица на огъня

STZAGORA.NET
Фестивалът на розата, традициите и изкуствата в Казанлък тази година ще продължи пет седмици, посветени на природните елементи – земя, въздух огън и вода, чествани в традиционните български празници и обреди. Първата седмица е посветена на огъня, на „Св. Св Константин и Елена” и нестинарските обреди на този този ден, съхранени още от времето на траките.

Затова вечерта на 25 май ще бъде осветена от въртящите се пойове, обръчи и ветрила в огнените танци на „Динивитас”. Хитовата група “Оратница”, която обиколи Европа с уникалната си музика, съчетаваща български фолклор с дръм енд бейс и дъбстеп, същата вечер свири за първи път в Казанлък. Името „Оратница” произлиза от стар народен обичай, извършван и до днес в някои краища на България, който означава пречистване с огън.

„Огнен празник” е една от композициите, които ще изпъли виртуозният Теодоси Спасов на 24 май вечерта в Града на розите. Тук той ще представи съвместния си проект с квинтета „Небесни струни” , а на следващият ден започва турнето си с „Фламенко джаз” в гореща Испания.

На 25-ти и 26 май състави от цяла България ще превърнат площад „Севтополис” в Казанлък в център на позитивни емоции с огнените ритми на националното надиграване „Тъпан бие, хоро се вие”.

Всички желаещи може да участват в това зареждащо с енергия и радост събитие, а също и в първия розобер. На 25 май от 10 часа сутринта гостите на празника ще могат да се си откъснат от уханния цвят в градините на Розово и да участват във възпроизвеждането на фолклорния ритуал „По розобер”.
*

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн