Млекопроизводители излизат срещу промени “на тъмно” в наредба

STZAGORA.NET

Танчо Колев

Протестно отворено писмо срещу готвените промени в приетата наскоро Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти приеха в неделя, 20 май, фермери от страната. Над 50 представители на асоциациите на месо- и млекопроизводителите, на говедовъдите и “Тракия милк” се събраха на спешна среща в Стара Загора и подписаха протестната декларация. Документът е адресиран до Народното събрание, Министерския съвет и медиите.

“Зад гърба на браншовите им организации млекопреработвателите са получили “вратичка”, заяви председателят на националната асоциация на млеко- и месопроизводителите Танчо Колев. Тя разрешава преминаването от производство на млечни продукти към имитиращи, като за промяната Областната дирекция на Агенцията по контрол на храните ще бъде уведомявана до 24 часа след пренастройването на технологичните линии. Това на практика саботира досегашните усилия да се отдели производството на “чисти” млечни продукти от тези, съдържащи растителни мазнини.

“Пред нас и пред обществеността министър Мирослав Найденов говори едно, а зад гърба ни предлага на кабинета друго. На практика още веднъж се забива нож в гърба на родното фермерство. Не знаем кой и как е лобирал за промяната в текста на предварително съгласуваната с нас наредба, но това вече е факт!”, смята Танчо Колев, който има ферма в радневското село Боздуганово.

“Нашият анализ на проектонаредбата сочи, че с нея се прави опит да се удари нелоялно конкуренцията в бранша, при която един от основните резултати ще бъде намаляването на изкупените обеми суровина. От това на първо място ще загубят фермерите, а от друга – потребителите, поради по-малкото предлагане на нискобюджетни продукти. Това ще ги принуди да купуват скъпи продукти, произвеждани от определени мандри, които още повече ще надуят своите продажни цени”, се казва в писмото.

Фермерите настояват правителството да възстанови първоначалния вариант на приетата вече наредба, чието съдържание стопаните приветстваха. Ако това не стане, те готвят протестни действия на 30 май пред Министерския съвет. Млекопроизводителите настояват още и да се повиши изкупната цена на млякото, която сега е 45 – 50 ст./литър.

Иванка ПЕТКОВА
*

споделяне в социални мрежи

1 коментар on “Млекопроизводители излизат срещу промени “на тъмно” в наредба”

  • Анонимен wrote on 3 юни, 2014, 17:18

    продължава изкупуването на прясно мляко без договор


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн