Приеха забраната за пушене на закрито. Глобите – между 300 и 10 хил. лв.

STZAGORA.NET
Парламентът въведе пълна забрана за тютюнопушенето на закрити обществени места, съобщи vesti.bg.

С гласуването на второ четене на текстовете от промените в Закона за здравето се забранява тютюнопушенето и в помещенията с обособени работни места, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение.

Забраната влиза в сила от 1 юни.

От 300 до 500 лева ще е глобата, ако се пуши на забранени места. За второ нарушение глобата скача на между 500 и 1000 лв. За едноличен търговец, който не спази забраните, санкцията е съответно между 1000 и 1500 лв. за първо и от 1500 до 3000 лева за второ нарушение.

Юридическите лица, които не се съобразят с разпоредбите, са заплашени с глоби между 3000 и 5000 лева, а за второ нарушение – до 10 000 лева.

По изключение ще се допуска пушене в обособени помещения в сградите на летищата. Там няма да се разрешава присъствието на лица до 18-годишна възраст.

Тези помещения трябва бъдат отделени с въздухонепроницаеми стени, плътно затварящи се врати, да имат вентилационна инсталация и да бъдат ясно обозначени.

Парламентът забрани тютюнопушенето на детските площадки и стадионите.

По предложение на депутати от ГЕРБ беше забранено пушенето и на стадиони и други открити спортни обекти, летни кина, амфитеатри – по време на спортни и културни прояви, за които зрителите са закупили билети. Текстът не е подкрепен от водещата здравна комисия, но получи одобрение в пленарна зала.

Забранява се пушенето на прилежащите терени и тротоари на детските ясли, детските градини, училищата, ученическите общежития и местата, където се предоставят социални услуги за деца.

Ограничението важи и за площадките за игра и за открити обществени места, на които са организирани мероприятия за деца и ученици.

Не беше прието предложението да се забрани цигареният дим на спирките на обществения транспорт.
*

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн