Изложба “105 години Археологическо дружество „Августа Траяна” откриват в събота в РИМ

STZAGORA.NET
Веществено-документална изложба „105 години Археологическо дружество „Августа Траяна” в Стара Загора” ще бъде открита в Регионален исторически музей по време на Нощта на музеите и галериите на 19 май в 21.30 ч. на второ експозиционно ниво.

Изложбата съдържа 81 експоната, които не са включени в постоянната експозиция на музея. Сред тях са първата табела на музея, златната книга за видни посетители, която се ползва и до днес, както и протоколът от учредяването на Археологическото дружество на 28 май 1907 г. Показани са и първите дарения от граждани като акварелни скици на сгради от епохата, които за първи път излизат от хранилищата, първите монети, дарени на музея, антични предмети, открити в Стара Загора и околните села. Интересен експонат от етнографската сбирка е оръжие под формата на бастун, принадлежал на унгарския княз Ференц II Ракоци.

Изложбата „105 години Археологическо дружество „Августа Траяна” в Стара Загора” ще остане до края на юни.
*vvv

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн