Първи успех в размножаването на изчезнал вид птица у нас в Спасителния център на “Зелени Балкани”

STZAGORA.NET
От няколко дни все по-голямото семейство на пухкавите мъници в Спасителния център се увеличи с още едно пиле. Този път обаче то е особено ценно, тъй като е представител на изчезнал от България вид, а именно ловния сокол. Родителите му са от Словакия. Рано тази година те бяха транспортирани в Спасителния център като част от част от проекта „Ловен сокол в България – изследване и опазване”, една от целите на който е реинтродукцията на вида.

Появата на бял свят на първото пиле ловен сокол в България от десетилетия насам, разбира се, не мина без премеждия. Снасянето на яйца още тази година само по себе си бе първото предизвикателство. А малко след като родителите започнаха да мътят, заради необичайното поведение на мъжкия се наложи да се намесим и да приберем яйцата в инкубатор.

За съжаление от всички прибрани яйца се излюпи само едно малко, което вече една седмица е под денонощните грижи на екипа на Центъра.

Последното гнездене, за съжаление неуспешно, на ловен сокол у нас е регистрирано през 1998 година. От тогава, вече 14 години, няма наблюдение на гнезда на сокола, и видът се счита за изчезнал или размножаващ се, но в много ниска численост от 0-3 двойки.
*gerb

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн