Уволниха директора на Казанлъшкия театър по време на турне

STZAGORA.NET
Двама полицаи са връчили заповедта за прекратяване на правомощията на ВрИД директор на общинския театър в Казанлък Атанас Чопов по време на турне на театралната трупа в Пирдоп на 14 май. Това оповестиха на пресконференция на 15 май актьорите от театъра, присъствали на случката.

В понеделник предиобед в читалищната сграда, където се помещава и общинският театър, с полицай на главния счетоводител на театъра бе връчена заповед за инвентаризация на имуществото. По това време е трябвало да се връчи и заповедта за освобождаване на Чопов като шеф на театъра.

След като не са го открили в Казанлък, полиция го намерила на турне в Пирдоп.

На пресконференцията стана ясно, че Чопов е отказал да подпише заповедта с мотива, че не това е мястото и времето. Заповедта му е връчена в присъствието на двама свидетели.

Това потресло колектива, заяви на брифинг в театъра Костадин Попов – синдикален лидер и член на трупата.
За пореден път бе потвърдено, че колективът на театъра няма да пусне новия директор Диана Рамналиева да влезе в сградата и че ако иска да го ръководи, трябва да го прави от друго място.

Малко след пресконференцията Рамналиева успя да влезе в сградата с помощта на полиция и членове на комисията по инвентаризация.

На пресконференция кметът на Казанлък Галина Стоянова заяви категорично, че няма решение за закриване на общинския театър. Тя определи всички опасения в тази посока като “измишльотини”.

Бе обаче категорична, че ще настоява за прозрачност в театъра и “да се знае къде отиват 400 хиляди лева”.

Кметът на Казанлък определи като “притеснителен” договора, сключен преди 5 години между ВрИД директор на театъра Атанас Чопов и председателя на читалище “Искра-1860″ Васил Самарски.

Съгласно този договор всички реквизити на театъра следва да се завеждат на НЧ “Искра-1860″.

“Ще се окаже, че на практика театърът ни е гол”, обобщи Стоянова, според която 70% от субсидията за него отивала за издръжка и 30% – за други дейности.

На въпрос за искания наем от страна на НЧ “Искра-1860″ от Общината, за да остане общинският театър в помещения читалищна собственост, Стоянова заяви, че е склонна да определят наем, стига театърът да работи там нормално.

Обявилите на практика трета седмица гражданско неподчинение актьори според кмета на Казанлък имат два избора: или да правят това, за което получават заплати, или да отидат на борсата, ако не им харесва.

Инвентаризация в общинския театър на Казанлък не е правена от неговото създаване преди десетина години, финансова ревизия – от 8 години.
Помолена за коментар относно намерението на освободения вече театрален директор да обжалва проведения конкурс за избор на нов шеф на театъра, кметът на Казанлък каза: “Всички конкурси по Кодекса на труда са необжалваеми”.

Самият Атанас Чопов е ВрИД директор от 2006 година, на база анекс към трудовия му договор за актьор в общинския театър.

Деляна БОБЕВА
*gerb

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн