Старозагорският бизнесмен Руси Данев за акция “Захар”: Винаги идва Видовден

STZAGORA.NET

Руси Данев

“Не само търговците, но и производителите могат да бъдат свързани с извършването на ДДС-измами, ако си решил да работиш с нечитави фирми. И това може да стане не само в захарния бизнес, а във всеки бизнес. Нас също ни проверяваха от НАП. Проверката беше през февруари и март т.г., но от приходната агенция при нас не откриха нещо нередно. Но знам, че винаги идва Видовден и никой не може да избяга от него.”

Това коментира за “Старозагорски новини” известният старозагорски бизнесмен и съсобственик на “Захарни заводи” в Горна Оряховица Руси Данев. Поводът да се обърнем към г-н Данев беше твърдението на собственика на “Литекс” и захарен бос Гриша Ганчев (чийто син, двама от директорите на фирма “Литекс комерс”, контролираща 4 захарни завода, и още трима бизнесмени бяха задържани при акция “Захар”), че “измамните схеми с ДДС всъщност се въртят не от производителите на захар, а от контрабандистите. “Всички бандюги могат да купят захар от нас, ние не сме разследващ орган”, каза пред бТВ Гриша Ганчев.

Както вече стана известно, срещу сина на Ганчев – Данаил, и останалите петима задържани в акция “Захар” е повдигнато обвинение за укриване на ДДС. Според специализираната прокуратура за февруари-март 2012 г. е било избягнато плащане на данъци за над 200 000 лв., а неосчетоводената сума била 1 200 000 лв.

Първоначално в медийното пространство беше лансирана версията, че сигнал, подаден от “Захарни заводи” в КЗК срещу монопол на Гриша Ганчев в “усвояването” на захарните квоти, е предизвикало проверката на данъчните и полицията. Впоследствие обаче се оказа, че такъв сигнал е имало, но той е бил преди години и не е причината за акцията срещу империята на Гриша Ганчев, проведена на 10 май т.г.

В хода й стана известно още, че в България се е готвил внос на 25 тона захар с тежки метали от района на Чернобил. Според вътрешния министър Цветан Цветанов в имейла на един от задържаните са били открити документи, доказващи тези намерения на групировката. Пак пред бТВ Гриша Ганчев определи информацията като “алабализъм” и заяви, че не му е известно в Чернобил да расте захарна тръстика.

“Захарна тръстика със сигурност в района на Чернобил няма, но това не изключва възможността там да се отглежда захарно цвекло, от което също се добива захар. Но ако е бил готвен такъв внос, това е направо чудовищно”, коментира старозагорският бизнесмен Руси Данев.

Постфактум от НАП уточниха, че “Литекс комерс” не се явява доставчик на чернобилската захар. Подобно уточнение обаче не беше направено за свързаните с монополната захарна империя фирми, чиито представители бяха въдворени в ареста за 72 часа, заедно със сина на Гриша Ганчев.

Йовка НИКОЛОВА
*

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн