550 т боклук събраха в областта по време на голямото чистене в събота

STZAGORA.NET
“Над 18 хиляди жители на Старозагорска област събраха над 550 тона отпадъци в кампанията “Да изчистим България за един ден”, според нашите справки до ранните следобедни часове на 12 май”, съобщи експертът от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Стара Загора, Димка Петкова.

Близо 400 души от Oбщинска администрация в Стара Загора, начело с кмета Живко Тодоров и неговите заместници Йордан Николов, Иванка Сотирова и Янчо Калоянов, “въоръжени” с ръкавици и полиетиленови чували, чистиха на четири места в града – в парк “Бранителите на Стара Загора”, в района на бившата Партийна школа, до новостроящия се храм “Св. Игнатий Старозагорски” срещу Парк мол и в района на Първо основно училище.

37 служители на Областна администрация – Стара Загора, заедно с областния управител Недялко Недялков, също участваха в инициативата на bTV “Да изчистим България за един ден”. Областната администрация, служителите на Регионалния инспекторат по образование и много граждани – доброволци, се присъединиха към общинарите в почистването на парк “Бранителите на Стара Загора”. Кампанията започна в 9.00 часа, а за около три часа бяха събрани над 50 чувала с отпадъци…

Общото впечатление на всички участници в съботното почистване беше, че Стара Загора заслужено има славата на най-чистия град в България!

Най-замърсеното място около мемориала “Бранителите на Стара Загора” се оказа територията около пътя, от където доброволци извадиха редица части от леки автомобили – гуми, ремъци, маркучи, дори изоставена или по-скоро захвърлена броня на автомобил.

Акцията привлече над 100 организации, институции, учебни заведения и организирани групи граждани, заявили предварително своето участие, също подкрепиха инициативата на Общината, която определи 23 големи района за почистване в града. Сред тях бяха всички паркове и градини, проблемни места в близост до ромския квартал “Лозенец”, Телевизионната кула, ресторант “Лешника” и др.

Пътят за Дъбрава (от Тракийския университет към района) почистваха членовете на “Ротаракт клуб” – Стара Загора, които залесяваха там наскоро. Те събраха над 40 чувала отпадъци. И студентите от Медицинския колеж на Тракийския университет, заедно с преподаватели и служители от колежа, се включиха в почистването. Тяхната акция беше свързана с честването на 65-годишнината на учебното заведение, която предстои…

Военнослужещите от Втора Тунджанска лека похотна бригада почистваха в района си и прилежащите площи. На 12 и 13 май в борбата с боклука се включиха и 50 лишени от свобода от Старозагорския затвор, които са на лек режим. Те почистваха коритото на река Бедечка по протежението на парк “Загорка”.

Доброволци от Националната агенция по приходите (НАП) – Стара Загора, се потрудиха в района на ул.”Кенали” 1 и парка около приходното ведомство. В тона на кампанията “за най-красив и зелен град”, по традиция те засадиха пролетни цветя и дръвчета.

Отделно се почистваха и нерегламентираните сметища в 50-те села от общината и междублоковите пространства в Стара Загора.

Общинските съветници и председателят на ОбС Емил Христов се погрижиха за чистотата на тревните площи в парк “Загорка” (в посока от магазин “Лидл” към езерото).

РИОСВ – Стара Загора, и Регионална лаборатория – Стара Загора, участваха в почистването на парк Аязмото. В мероприятието се включиха и доброволци – ученици от СОУ “Георги Райчев”. Според експерта в инспекцията Димка Петкова, много старозагорци са заявили желание да почистват в последния момент. Така още 15 ученици се присъединиха към почистването на парка. Там чистиха и младежите от Сдружението за съвременно изкуство и култура – “Различният поглед”. Кампанията подкрепиха и всички училища в общината…

Фирма “Нелсен-Чистота” извозваше боклука и едрите отпадъци безплатно по заявка на гражданите.

Голяма беше активността и в община Казанлък. Кметът Галина Стоянова и цялата общинска администрация се включиха в кампанията, почиствайки “Северен парк” – над стадион “Севтополис”. Кандидатките за короната на “Царица Роза 2012″ също участваха в екокампанията.

До 13.00 часа на сметището в Казанлък звено ССТТБО извози 143 тона отпадъци от град Казанлък. Екоакцията в Казанлък и населените места в общината продължи и вчера.

Росица РАДНЕВА
*

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн