Синдикатите в МБАЛ “Киркович” започнаха символичен протест

STZAGORA.NET

63-мата участници в общото делегатско събрание на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) “Проф. д-р Стоян Киркович” в Стара Загора, което се проведе днес, единодушно решиха веднага да започнат символични протестни действия против обединението с Университетска болница (УМБАЛ). Те ще се изразяват в носене на баджове с надпис “Аз съм против обединението на болниците в гр. Стара Загора!”, които днес бяха раздадени.

Участниците в събранието гласуваха декларация, в която се казва: “Ние, работещите в МБАЛ “Киркович” АД – Стара Загора, сме категорично против всякаква форма на обединение на болниците УМБАЛ ЕАД и МБАЛ АД. Това наше решение ще отстояваме с всички позволени в Република България действия”. Документът ще бъде изпратен до Здравната комисия в Народното събрание, до министър-председателя и здравния министър, до областния управител, кмета, здравната комисия в ОбС – Стара Загора, и здравните институции в града, съобщи ръководителят на събранието д-р Атанас Бадов, председател на синдиката на КНСБ в здравното заведение.

Беше избрана специална контактна група, в която влизат двамата синдикални лидери – д-р Бадов и Петър Ялъмов, председател на КТ “Подкрепа”, лекари и представител на медицинските сестри. Целта е да бъде инициирана във възможно най-близък срок среща със здравния министър Десислава Атанасова, за да й обяснят своите опасения от сливане на здравните заведения и аргументите си за това. Членовете на контактната група ще бъдат представителната страна на съсловието на всички срещи, които бъдат организирани по повод сливането на двете болници. Ако напрегнатата атмосфера продължи и след предприетата вече първа стъпка на символичен протест, участниците в събранието заявиха категорично, че ще продължат с митинги и шествия, а в краен вариант биха стигнали и до блокиране на пътища.

По време на делегатското събрание беше оспорено присъствието на изпълнителния директор на МБАЛ д-р Петър Атанасов и на д-р Златина Нанева, директор на РЗИ. Те останаха само на първата му част, когато председателят на КНСБ припомни хронологията на събитията след споразумение между ръководствата на двете болници за обединението от 27.01.2012 година. Д-р Атанасов и д-р Нанева отговаряха на зададени въпроси, но без конкретика за правилата и критериите на обединението.

Останаха без отговор и въпроси като: кой ще поеме близо 20-те милиона дълг на двете болници, какво ще стане с работните места и колко ще са леглата за пациентите. Опасенията, които бяха изказани, очертаха с тъмни краски възможността водещи лекари да напуснат и да се насочат към частните болници в града и извън него, а Стара Загора “да внася” лекари от други селища.

Присъстващите споделиха, че до този момент не е отчетена важността на фактора междуличностни отношения – между персонала на МБАЛ и УМБАЛ, които в момента са доста обтегнати, ескалират и най-вероятно ще избухнат в процеса на обединението и особено при вземането на решения за избор на началници на отделения. Коментарът беше, че основната част от натрупания дълг на МБАЛ “Киркович” е за това, че там се намира единственото Спешно приемно отделение, към което се насочват тежките случаи от всички останали болници, в това число и от частните, както и обслужването на неосигурените болни и задлъжнялостта към фирмите-доставчици на лекарства.

Медиците изразиха мнение, че бъдещото сливане едва ли ще допринесе до по-качественото обслужване на пациентите. Единодушно бе и мнението, че една високотехнологична болница изисква много средства, с които здравеопазването у нас не разполага.

Преди да напусне форума, изпълнителният директор на МБАЛ “Киркович” съобщи добрата новина – от 1 май работните заплати в здравното заведение ще бъдат повишени, което породи нови въпроси: в УМБАЛ те са по-ниски, какво ще стане след обединението?

Според процедурата следва ново заседание на Съвета на директорите, на което да се реши кога ще бъде насрочено събранието на акционерите на МБАЛ “Киркович”.

Добрина СЛАВОВА
*

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн