В чудодейната вода на новия старозагорски храм ще се кръщават и деца

STZAGORA.NET
Да бъдат изградени две чешми за миряните и купел за кръщаване на деца в храм “Свети преподобномъченик Игнатий Старозагорски”. Това е волята на Старозагорския митрополит Галактион, който посочи мястото, откъдето бликна чудодейната вода в новостроящия се старозагорски храм – точно в центъра му, на 33 метра дълбочина, колкото е възрастта на Исус Христос. Купелът за кръщавка ще бъде изграден непосредствено до извора на водата, едната чешма – на приземния етаж на храма, а другата – отвън на южната му страна. Успоредно с това трябва да бъде завършен и самият храм, който към момента е в груб строеж, и да бъде облагородено пространството около него.

За чудодейната вода вече знае цяла България, след като медиите разшумяха за откритието, а старозагорската общественост видя в него предзнаменование – божий дар за Стара Загора, причастие за хилядите избити старозагорци от ордите на Сюлейман паша през 1877 г. Най-малкото, защото храмът е кръстен на името на старозагорския покровител и се изгражда в кв.”Самара”, недалеч от мястото, където са се водили героичните битки за Самарското знаме. И местната общественост вкупом беше единодушна, че трябва веднага да се действа, тъй като в света такова чудо няма и шансът Стара Загора да се превърне в духовен център и предпочитана туристическа дестинация е съвсем реален.

Припомняме, че изграждането на храм “Свети преподобномъченик Игнатий Старозагорски” започна на 10 юли 2011 г. По проект той е разположен на площ от 1250 кв.м, с кръстокуполна базилика с размери 17 на 14 метра и височина над 12 метра. Проектът е дело на арх.Делян Каменов. Всичко, което е направено до момента, е от събрани дарения. За реализиране на проекта, в едно с чешмите и купела, ще са необходими още доста средства, които могат да бъдат осигурени както от властта, така и от местни фирми и граждани. Медията ни е сигурна, че всеки средностатистически гражданин би отделил от залъка за божието чудо. След като владиката вече е казал думата си, трябва и местната управа да направи същото, за да може благородното начало да продължи и храмът да бъде завършен час по-скоро.

Йовка НИКОЛОВА
Б.р. Медията ни ще продължи да поддържа жив интереса на старозагорци към Христовата вода… докато чудото се случи.
*

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн