Нечуван скандал в БСП: Председателят Биволарски избяга от общинската конференция, социалисти поискаха изключването му от партията

STZAGORA.NET

Шок в залата: къде е председателят?! Часът е 0:10 в нощта на неделя срещу понеделник.

На 15-я час от началото на общинската отчетно-изборна конференция на БСП-Стара Загора тази нощ се случи нещо нечувано и невиждано: досегашният председател на Общинския партиен съвет Бойчо Биволарски избяга от заседанието. Това стана след първия тур на гласуването за лидер на общинската структура за следващите 4 години, в момент, в който предстоеше балотаж за между него и Илия Златев.

Малко след полунощ делегатите на конференцията се усетиха, че лидерът го няма. Едновременно с това под различни благовидни предлози от залата започнаха да се изнизват по един-по двама верните му хора, алармирани по джиесемите да се изнасят. Една бабичка се оправда, че вкъщи се бил спукал водомерът й (въпреки че студовете отдавна отминаха), друга внезапно се наложи да си вземе хапчетата.

Целият този цирк бе разигран заради резултата от първия тур, в който Биволарски получи 126 гласа, а останалите кандидати, срещу които той играеше сам – общо 177 гласа (86 за Илия Златев, 70 за Трифон Митев, 10 за Иван Митров, 9 за Борис Боричев и 2 за Георги Георгиев), и стана ясно, че комбинативният председател ще изгуби вота.

Хаос в залата преди първото гласуване. Деница Златева: "Това е най-зле организираната конференция, на която съм присъствала!"

В залата започнаха спешно да събират кворум за балотажния вот, но не им стигнаха десетина души. В същото време членове на “преторианската гвардия” на Биволарски от наскоро приети в БСП момчета пушеха демонстративно пред вратите, но категорично отказаха да влязат. Като видяха, че обстановката се нажежава, побързаха да се махнат и оттам.

А вътре стана повече от горещо, най-вече за представителката на ИБ на НС на БСП Деница Златева, която се видя в чудо от скандалния развой на нещата и започна на пожар да звъни в София, за да дадат оттам инструкции какво да се прави. Колегата й от центъра Бойко Великов, който през целия ден беше в залата, в този момент я беше оставил да се оправя сама и също беше забил нанякъде.

Представителката на НС на БСП Деница Златева спешно се консултира по телефона със София какво да се прави след скандалния край на конференцията в Стара Загора.

160-те останали в залата делегати, скандализирани от дезертьорството на председателя си, тутакси поискаха той и групата му да бъдат изключени от БСП, като предложиха това да сторят основните им партийни организации, както е според партийния устав. Предложено бе и да бъдат запечатани помещенията на Общинския съвет на БСП, за да се възпрепятства достъпът на председателя-беглец до партийната документация в тях. Основанието дойде от неприетия по устав доклад на мандатната комисия по-рано през деня на конференцията, който бе подписан с особено мнение от две трети от членовете й заради подозрения, че част от делегатите са нелегитимни, и поискаха пълна проверка кой и как ги е изпратил за участие във висшия общински партиен форум.

“В тази ситуация пред вас има два варианта за действие: или вече избраните през деня нови членове на Общинския съвет на БСП да се съберат и да свикат нова конференция, или такава да бъде насрочена от Националния партиен съвет”, обясни Деница Златева след телефонните си консултации с по-високопоставени партийни функционери.

Скандалите тресат БСП-Стара Загора още от предишната отчетно-изборна конференция преди 4 години, когато Бойчо Биволарски трудно спечели втория си председателски мандат. Сега се пробва за трети пореден път да оглави организацията, но след поредицата изборни загуби за БСП той вече е нежелан от много партийни членове. Той оцеля на косъм, с 5 гласа разлика, на следизборната общинска конференция, проведена на 10 декември 2011 г. Преди нея в Стара Загора дойде Сергей Станишев, за да му даде рамо. Преди сегашния форум лидерът на БСП също пристигна в Стара Загора, но вече не изрази пряка подкрепа за Биволарски, а само изрази увереността си, че проблемът ще се реши по демократичен начин на конференцията. Сега на Сергей Станишев ще му се наложи да уточни фигурира ли бягството на председателя от конференцията сред демократичните прийоми.

“Всеки нормален човек при тези остри критики срещу него отдавна щеше да си е подал оставката”, коментира по време на конференцията старозагорският депутат от Коалиция за България д-р Евгений Желев по адрес на Бойчо Биволарски. Миналото лято доцентът по ветеринарна медицина от Тракийския университет настоя той да бъде кандидатът за кмет на Стара Загора на последните местни избори и прокара решението си, въпреки че според мнозина бе неизбираем, и очаквано загуби от кандидата на ГЕРБ Живко Тодоров. Това му бе припомнено с нови, още по-радикални критики в хода на вчерашната общинска конференция. Великият комбинатор обаче наказа беловласите участници в нея, прекарали пряко сили в залата от 9 часа сутринта до след полунощ, като им скрои гореописания среднощен номер. Какви ще са последствията за него и за БСП от това – предстои да видим.

Коментарите за последствията от евентуалното преизбиране на Бойчо Биволарски на поста за трети пореден мандат варираха от разцепление на партията до рязкото й маргинализиране. За последствията от скандално разиграния цирк с бягството от конференцията още никой не се е произнесъл. Сигурно е обаче, както отбеляза поканеният като гост на конференцията Димитър Димитров – един от уважаваните партийни функционери в Стара Загора, че БСП не е в кондиция и че й е нужна промяна, за да даде знак на обществото за успешно извършен рестарт като начало на обновлението й.
*

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн