Станишев в Стара Загора: Ако спечелим парламентарните избори, ще направим АЕЦ “Белене”

STZAGORA.NET

Председателят на БСП Сергей Станишев се срещна тази вечер с членове и симпатизанти на партията в Стара Загора. Конферентната зала на хотел “Мериан палас” се напълни с около 300 души. Сред тях бяха секретарят на ИБ на БСП Деница Златева, народният представител от Коалиция за България д-р Евгений Желев и бившият зам.-строителен министър в правителството на Тройната коалиция Димчо Михалевски. Срещата бе открита и ръководена от председателя на Общинския съвет на БСП Бойчо Биволарски.

В тезисен вид по-долу публикуваме основните позиции, изказани и застъпени от Сергей Станишев по време на едночасовата среща със старозагорци, както и с представители на медиите преди това:


* * *
“Номинациите за президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС) ще бъдат открити през втората половина на юли и ще бъдат закрити през септември. И ако имам доверието на моята партия, бих се кандидатирал и за постоянно на този пост. Защото това открива много възможности за влияние, за формулиране и отстояване на национални интереси и е важно не само за БСП. Цялата партия осъзнава какво означава българин да бъде на такава висока европейска политическа позиция”, каза тази вечер в Стара Загора Сергей Станишев.
* * *
“Бузлуджа не е само на БСП. Това не е само мястото, където преди 120 години се учреди нашата партия. Бузлуджа е свързана и с национално-освободителните борби, с Хаджи Димитър, с четниците, и трябва да се търси начин как Домът-паметник там да бъде обществено полезен. Когато паметникът се руши, сме склонни да поемем този риск и отговорност. Първо ще направим широка обществена дискусия за това, как най-добре той да се изпълни със съдържание, как да се използва като нещо, което ще привлича интерес и ще дава самочувствие на много българи и извън БСП. Но искаме да изясним всички правни неща, особено свързаните със собствеността на земята, за да сме сигурни, че ако поемем този ангажимент, няма след половин година правителството да промени условията. Трябва да се започне със слагането на охрана, за да спре разрушението, и впоследствие да се възстановява етап по етап. Всички тези неща ще бъдат представени пред Изпълнителното бюро, а след това и пред Националния съвет на БСП, и смятам, че до лятото ще се вземе конкретно решение.”
* * *
Относно кадровите напрежения в Старозагорската общинска партийна организация: “На 22 април предстои общинска конференция като финал на пълния цикъл отчети и избори. На нея нещата ще се решат по демократичен начин. Съвсем нормална и демократична процедура е да има повече или по-малко кандидати за председателския пост. Има какво да се надгражда, със сигурност има и немалко неща, които да се коригират и поправят в Старозагорската партийна организация. Затова призовавам – казвайте си нещата, мненията, правете дискусия, спорете. Но го правете взаимно уважително, с идеята БСП да бъде по-силна. Предстоящият конгрес на БСП има само една задача, един смисъл: като първа стъпка към спечелване на изборите. Впрочем, на конгреса вероятно ще се кандидатирам за последен път за председател на БСП. Защото никой не бива и не може да бъде вечно на една позиция. Веднага след конгреса трябва не само структуриране на ново Изпълнително бюро, но и национален предизборен център, който да започне веднага да функционира, както да започнат работа и областни предизборни центрове.

В петък на Националния съвет ще бъдат одобрени проектите на двата основни документа на конгреса. Единият – за съвременната криза и България утре, и отговорът на социалистите с нашите политики, зад които заставаме. И вторият – БСП като носител на демократична промяна. Нашето състояние като партия и нуждата от промени, които трябва да реализираме и развием. Обърнете внимание на тези документи и дискутирайте по тях на вашата конференция на 22-ри. Политиката на партията е най-важното нещо, което трябва да обсъдим и на конференциите, и на конгреса. Защото хората трябва да знаят какво да очакват от нас. Ние самите трябва да си отговорим на много въпроси, които са натрупани през годините: за характера на партията, за политическата линия, за сегашната ситуация и за нашата сегашна алтернатива на ГЕРБ.”
* * *
По въпроса за АЕЦ “Белене”: “Ние сме убедени, че решението на правителството по отношение на Белене е вредно за България, фатално за българската енергетика, особено ядрената. Ние ще продължим действията. Ще предложа на Националния съвет да съберем подписи за референдум. Нека българите се произнесат. Този парламент, това мнозинство неадекватно представлява мнението на българския народ, по мое убеждение, по тази тема. Трябва да покажем на обществото и на управляващите какво е отношението на голяма част от българите. Имаме всички основания за това. За една година нищо особено няма да свършат управляващите по отношение на Белене, Козлодуй или паро-газова централа. Нищо няма да направят. Според мен ние трябва да поемем ангажимент и това да бъде част от нашата платформа за изборите догодина, че ако ние получим доверието на хората, ние този проект ще го реализираме.

Точно преди година премиерът говореше обратното на това, което казва днес: “Добре, няма я Белене. Не правим тази атомна електроцентрала. 2017-2019 г. закриват 5-ти и 6-ти блок на Козлодуй. Турция прави своя атомна електроцентрала. Внасяме ток от Турция. Цената скача няколко пъти. И тогава – казва г-н Борисов на 8 април 2011 г. – следващият премиер ще запита защо съм се поддал на натиска на популистите. Няма ли да фалира държавата, няма ли хората да обеднеят. Това е национална сигурност”. Затварям цитата, това го е казал г-н Борисов. Сега той казва точно обратното. Почтено е да се каже на хората защо. Затова ще има и вот на недоверие. Ако трябва, и протести ще има, започвайки от Белене, Плевенска област и другаде. Защото става дума за национална сигурност, за енергийната сигурност на България.

Реална е опасността да останем без атомна енергетика изобщо. Да плащаме много пъти по-високи цени за електроенергията, да бъдем много по-слаби икономически. И ние имаме много ясни аргументи в тази посока – защо сме за Белене. Ако изчезне “Козлодуй”, а нямаме “Белене”, цената на тока неизбежно ще скочи. Защото ще го внасяме от Турция. Докато ние се мотаеме и вайкаме, и правителството си мени позицията, Турция се е договорила с Русия за 4 ядрени реактора. Прави и други централи. Това, което се прави, е абсолютно безотговорно и, бих казал, национално предателство. Защото накрая ще бъдем по-слаби, по-зависими и ще плащаме по-скъпо.”
* * *
“Не бих подкрепил предложението председателят на БСП да се избира от общопартиен референдум. БСП е партия идейна и програмна, а не лидерска като ГЕРБ и НДСВ, където съществуването на партията е функция на рейтинга на лидера. Второ, в момента лидерът на БСП се избира от конгреса. Това е най-висшият орган. Това, което се предлага, е партийният председател да бъде над конгреса на партията, над Националния съвет. Този модел никога не е бил характерен за БСП през 120-те й години история, нито се прилага от социалдемократическите партии в Германия, Франция, Австрия и т.н.”

*gerb

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн