Голямото пролетно почистване на Община Стара Загора ще бъде от 7 до 13 май

STZAGORA.NET

Голямото почистване на Община Стара Загора тази година ще продължи една седмица, съобщи днес пред медиите кметът Живко Тодоров. Кампания ‘2012 г. ще започне на 7 май и ще продължи до 13 май. По този начин пролетното общоградско почистване ще се слее с кампанията на bTV “Да изчистим България за един ден”, която е обявена за 12 май.

Като организатор на почистването община Стара Загора ще осигури необходимите торби за смет, ръкавици и работна сила. АТЕ ПЛАСТ правят дарение от 3000 чувала, ЕКОПАК БЪЛГАРИЯ – 1500 жълти чувала за пластмаса и метал, както и 1000 ръкавици. Община Стара Загора ще осигури допълнително 10 000 чувала и 5000 ръкавици.

По традиция в почистването ще се включат всички служители на общинска администрация, работниците от звено „Чистота” към общината и звено „Благоустрояване и озеленяване”.

Учениците бяха сред най-активните в миналогодишното пролетно почистване на Стара Загора.

Всички културни институции и училища ще бъдат поканени да вземат участие в пролетното почистване, като за първи път тази година общината ще осигури награда за училището, което се е включило най-активно в кампанията.

До този момент заявки за участие в почистване ‘2012 г. са направили Областна администрация – Стара Загора, Сдружение “Самаряни”, Математическата гимназия, СОУ “Железник”, студентите от II курс на ТрУ специалност „Екология”, ПП ГЕРБ Стара Загора, живущите в блокове номер 66 и 37 на квартал „Три чучура”, както и други частни лица. В кампанията по почистване тази година ще се включат и лишени от свобода, които са на лек режим.

От кампанията „Да изчистим България за един ден” предоставиха списък с всички регистрирани в сайта на bTV доброволци от Стара Загора, които ще се включат на 12 май. През следващите дни служители на общинска администрация ще се свържат с всеки един от тях.

Специалистите в общината изготвят и постоянно актуализират списъка с местата за почистване. Те ще бъдат разпределени между всички заявили участие в кампанията. Гражданите и институциите могат да заявят по телефона или на място в съответното районно кметство необходимите им чували и ръкавици, както и мястото където ще почистват. Служителите в административни бюра ще бъдат на разположение всеки ден, включително и на 12 и 13 май – събота и неделя.

Общината призовава всички граждани, неправителствени организации, пенсионерски организации, фирми и политически партии да се включат активно в пролетното почистване на междублоковите пространства, градинките и парковете, за да бъде Стара Загора най-зеленият и чист град в България.

От „Нелсен чистота” ще извозват абсолютно безплатно ненужните едрогабаритни и строителни отпадъци. В борбата с боклука ще се включат близо 20 машини на фирмата, както и целият й персонал. Всеки може да заяви необходимите контейнери, както и местата където са събрани отпадъци за извозване, на горещите телефони на общината 042/ 614 613; 0875 126 613, както и на телефоните на административните бюра.
В края на месец април началото на май ще започне пръскането на градинките и парковете в Стара Загора с препарати против кърлежи и бълхи, информира днес кметът.

В дните на общоградското почистване всеки един гражданин ще може да се освободи от старите електроуреди, батерии и акумулатори по начин, който няма да навреди на околната среда, като ги предаде на специализираните фирми за оползотворяване или обезвреждане.

И в почивните дни на 12 и 13 май, за улеснение на гражданите, специализираните фирми „Елтехресурс”, „Екобатери” и „Сплавкомерс” ще осигурят дежурни екипи, които ще приемат заявки за извозване. Услугата е напълно безплатна, като служителите им ще извозват непотребните електроуреди, батерии и акумулатори в удобно за гражданите време от домовете им. Заявки ще се приемат на тел. 0887 771 973.
*vvv

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн