Лиляна Павлова потвърди след проверка днес, че лотове 2 и 3 на магистрала “Тракия” ще бъдат пуснати за лятото

STZAGORA.NET

Нагънат асфалт, отнесени участъци от строящата се магистрала “Тракия” от Стара Загора до Карнобат, установиха министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и шефа на пътната агенция Лазар Лазаров. Павлова не остана особено доволна от качеството на строителството и се закани да прави проверки през две седмици, съобщава fakti.bg.

“Трасето няма да бъде пуснато, докато не бъдат отстранени всички дефекти. Ще направя компромис със срока 1 юли, но не и с качеството”, заяви Павлова.

Инспекцията трябваше да установи дали суровите условия през тежката зима са се отразили на изграденото до този момент и дали ускореното строителство не е за сметка на качеството.

Направената проверка потвърди, че напредъкът в строителството на ЛОТ 2 Стара Загора – Нова Загора и ЛОТ 3 Нова Загора – Ямбол на аутобана ще позволи пускането им в експлоатация до 1 юли тази година.

В направената днес проверка се включи и подвижна лаборатория от Централния институт на пътните технологии, национални и европейски норми и стандарти към АПИ, чиито експерти направиха внезапна инспекция на якостта на натоварването на пътя и носимоспособността на ЛОТ 4 Ямбол – Карнобат.

Тежката зима и обилните снегове забавиха строителните дейности през зимните месеци, но сега ще ускорим работния процес и по трите ЛОТ-а на „Тракия”, каза инж. Лазар Лазаров. Той подчерта, че се засилва капацитетът на работниците, на строителните машини и агенцията ежедневно контролира изпълнението на проекта.

Павлова посочи, че ускорените темпове на работа не трябва да повлияват на качеството и поради това лабораторията на АПИ ще има ключова роля в контролните функции. Тя подчерта, че има сериозен проблем с овлажнените почви на ЛОТ 4, които допълнително забавят работата по него. Въпреки това изпълнителят е поел ангажимент първите 15 км на пътния възел до река Тунджа да бъдат пуснати заедно с ЛОТ 2 и ЛОТ 3. По някои от участъците имаме сериозни забележки към изпълнителите, които и лабораторията, и АПИ чрез своите инспекции са установили. Те ще се отстранят за сметка на изпълнителя до 1 май тази година, категорична е министър Павлова. Тя съобщи, че корекции ще бъдат направени на пътния възел при Нова Загора.
*

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн