“Загорка” АД пуска нов продукт на пазара – “Ариана Радлер”

STZAGORA.NET

Най-продаваната марка бира в България пуска иновация на пазара – Ариана Радлер. Това обяви лично изпълнителният директор на „Загорка” АД – г-н Рууд ван ден Ейнден (в средата на снимката) на официално събитие, провело се в София. Сред първите, които оцениха двойната свежест на Ариана Радлер бяха Вихра Петрова, Александър Сано, Филип Аврамов, Ути Бъчваров, които с удоволствие опитаха слабоалкохолното питие.

Пред събралите се представители на медии и гости той разкри, че новият продукт е освежаващ летен микс от висококачествена светла бира Ариана и 100% сок от лимон, създадена по изпитана класическа рецепта. Тя е с ниско алкохолно съдържание от 1,8%. Ариана Радлер е произведена от натурални съставки и е без добавени консерванти. Ето защо от компанията лидер коментират, че новият продукт е перфектната комбинация за летните горещини – утолява жаждата, а естественият лимонов послевкус оставя дълготрайно усещане за свежест и лекота.

Напитката с приятен и освежаващ вкус ще може да бъде открита в търговската мрежа още тази седмица в няколко различни разфасовки. За да отговори на търсенето на пазара, водещата пивоварна компания представя новия продукт в 3 опаковки – стъклена бутилка от 0,5 л, кен 0,5 л и PET бутилка от 1 л. Ариана е първата марка в страната, която пуска такъв тип напитка в PET разфасовка в отговор на нарастващата тенденцията при продажбите на бира в PET, които за изминалата година са с дял от 57%. Марката Ариана е лидер по продажби в сегмента на PET опаковките с 16,1% (за 2011 по данни на AC Nielsen). Иновацията Ариана Радлер идва и с нов дизайн – в зелени опаковки, в синхрон със свежестта на продукта.

Този тип напитка – радлер, има богата история в световен мащаб. Историята й започва в малко градче в Германия, областта Бавария, през 20-те години на миналия век. Днес напитката е популярна в Европа и по света като микс от бира и лимонов сок, но често се предлага и в други комбинации – с портокал, грейпфрут, круша, дори натурални билки. Сред водещите европейски страни, в които напитката е най-разпространена, са: Австрия, Унгария, Хърватска и Словакия. У нас продуктът има голям потенциал за развитие и може да постави началото на отделна категория на пазара.

„Ариана Радлер е насочена към младите и прогресивни хора в България над 20 годишна възраст. Тези, които имат динамично ежедневие, отворени са към нови вкусове, търсят свежест и ценят натуралността в продукта. Този вид бира предполага разширяване на консуматорската аудитория, тъй като изключително много се харесва на дамите“, коментират от маркетинг екипа на марката.

Ариана Радлер е от тази седмица на пазара и може да бъде намерена на цена 1,00 лв. за 0,5 л стъклена бутилка, 1,25 лв. за кен 0,5 л и 1,79 лв. за PET бутилка от 1л.
* * *

Историята на напитката Радлер

(от немски ез. Radler – велосипедист)
Историята за „Радлер“ (велосипедист) разказва как в един горещ юнски ден през 1922 г. Франц Кюглер, собственик на бирена градина край Мюнхен, се озовава пред хиляди жадни туристи с велосипеди без достатъчно запаси от бира. Тогава му хрумва да смеси бирата с лимонов сок и представя сместа като специална утоляваща жаждата напитка. Скоро миксът, известен като Радлер, става хит.

Преди да стане популярен със своето бирено изобретение, Франц Кюглер е обикновен железопътен работник. В края на 19-ти век отваря странноприемница в малкото градче Дийзенхофен, което се намира на 12 мили от Мюнхен, областта Бавария. След втората Световна война карането на колело става изключително популярно занимание сред германците. В следствие на това Франц Кюглер инициира изграждането на велоалея през гората, която води от Мюнхен директно до неговата странноприемница. Тогава дори и не подозира до какво би довело това.

В един съботен юнски ден през 1922 год. близо 13 000 колоездачи минават през странноприемницата на Франц Кюглер. Всички поръчват бира, за да се разхладят в горещия ден, но за съжаление в този момент той не разполага с такова количество пиво. Притиснат в неловката ситуация, Франц решава да експериментира, за да не изгуби своите клиенти. Сеща се, че разполага с лимонада и решава да смеси натуралния сок от лимоните с бирата в съотношение 50 на 50. За да излезе умело от ситуацията, обяснява на своите посетители, че напитката е направена специално за тях. И лекото й алкохолно съдържание им гарантира, че ще могат да се върнат безопасно обратно по пътя към техните домове.

За огромно щастие и облекчение на Франц Кюглер, напитката се приема повече от добре от велосипедистите. От този ден нататък градината му започва да се пълни с хора всяка вечер, като всички клиенти си поръчват едно и също – държат да опитат уникалната комбинация от бира и лимонов сок. И така се ражда radlermass (радлермас) – името идва логично от радлер, което на немски означава велосипедист, а мас обозначава литър бира. В днешно време освежаващата бирена напитка е наричана само радлер за по-кратко. Скоро тя става популярна във всички кътчета на Германия и в цял свят.

Странноприемницата на Кюглер съществува и днес под формата на бирена градина с близо 2000 места за гости и продължава да предлага свежата бирена напитка радлер.

Напитката радлер се превръща в истински хит. Много бързо след откритието на Кюглер започват да се появяват и нейни разновидности в различните краища на Германия.

В Средна Германия напитката носи името Ententeich.

В Северна Германия – Alsterwasser или накратко Alster. “Alster water” – името идва от малката река Алстер, която преминава през центъра на Хамбург и се влива в река Елба)

Russ или Russe – така наричат подобна на Радлер напитка в Бавария, която се прави от нефилтрирана бира /или Weissbier/ и лимонада.

В някои области се предпочита смес от бира и оранжада – тогава напитката се казва Alsterwasser или Wurstwasser.

С наименованията Radlersauer и Radlertrocken се обозначава смесицата от бира и минерална вода.

Независимо къде или как я наричат, Радлер означава едно – свежест.
*

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн