Общинският съвет в Стара Загора прие Наредбата за местните такси и услуги

STZAGORA.NET

Днес се проведе седмото редовно заседание на Общински съвет Стара Загора. Приета бе на второ четене Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Стара Загора. В нея се засягат таксите за битови отпадъци, за ползване на пазари, тържища, тротоари, площади и др., за детски градини и ясли, детска кухня, лагери и др. Не сме правили целенасочено и необмислено вдигане на различни такси, отбеляза кметът Живко Тодоров. Променихме някои от предложенията между първо и второ четене. Намаляват се таксите за продажбите на промишлени стоки, примерно слънчеви очила, на вестници, списания и др. В наредбата се поставя и рамката за освобождаване от таксата за битови отпадъци при определени условия.

Прието бе предложението за промяна на месечните такси за детски ясли и градини.

За детски ясли:

* седмични – 55.00 лв., от които 15.00 лв. постоянна част и 40.00 лв. диференцирана част
* целодневни – 50.00 лв., от които 15.00 лв. постоянна част и 35.00 лв. диференцирана част

За детски градини и ОДЗ:

*седмични – 55.00 лв., от които 15.00 лв. постоянна част и 40.00 лв. диференцирана част
* целодневни – 50.00 лв., от които 15.00 лв. постоянна част и 35.00 лв. диференцирана част

При отсъствието на дете от яслата или детската градина постоянната част от месечната дължима такса се заплаща в пълен размер, а диференцираната част от таксата не се заплаща за времето, през което ще отсъства (но не повече от един месец), при условие, че родителите или настойниците предварително писмено са уведомили директора на детското заведение. В този случай диференцирана част от таксата се изчислява пропорционално на присъствените дни в месеца.

В наредбата се определят и всички случаи, при които децата са освободени на 100, 50 или 25 % от размера на таксите.

Таксата за ползване на детска млечна кухня, за деца на възраст от 10 месеца до 3 години, също се променя и става 20.00 лв. на месец.

Бяха гласувани промени и в таксите за технически услуги извършвани от община Стара Загора и за услуги, предоставяни от културните институции, като ползването на зали, фоайета и др.

Всички промени и съответните такси влизат в сила от 1 април 2012 г., с изключение на таксата за битови отпадъци, която ще бъде в сила от 1 януари 2013 г.

По време на сесията на първо четене бе приета Наредбата за реда и условията при отглеждане на животни в населените места на Община Стара Загора. Общинската администрация изработи изцяло нова наредба, за да бъде в синхрон с настоящото законодателство, а и за да се борим адекватно с един основен проблем – безстопанствените кучета и овладяването на тяхната популация, подчерта кметът Живко Тодоров. Предвижда се и изработване на програма, за да се постигнат реални резултати.

С пълно мнозинство от 45 гласа, без нито един „против” и „въздържал се”, бе подкрепена декларацията на инициативния комитет за канонизация на мъчениците от Стара Загора, избити от турската войска през 1877 година. Гергана Микова, която е един от вносителите на документа, прочете предложението и призова всички общински съветници да докажат, че Стара Загора е единна в почитането и признателността си към зверски избитите над 14 000 старозагорци.
*

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн