Военно-историческа възстановка ще представи събитията от 1912 година в Стара Загора

STZAGORA.NET

На територията на област Стара Загора във всички общини ще се проведат над 60 мероприятия по случай 100 години от Балканските войни в рамките на година, като кулминацията на честванията ще е през октомври т.г.

Националният инициативен комитет ще администрира повече от 42 основни мероприятия, а в областите над 215 такива. Това съобщи пред медиите днес областният управител Недялко Недялков, който е член на Националния инициативен комитет и председател на Областния инициативен комитет за честване на годишнината. В срещата участва и зам.-областният управител Димитър Драчев.

Като част от националния календар на честванията ще бъде военно-историческа възстановка на събитията от 5 октомври 1912 г., която ще се проведе в Стара Загора. „Поканихме Ивелин Керанов – директор на Драматичния театър, да се заеме с това предизвикателство. Имаме неговото съгласие, за което му благодаря. Идеята е организаторите на възстановката – историци, сценаристи, професионални актьори и самодейци, да създадат уникално явление – военно-историческа реконструкция на обявяването на Балканската война”, заяви областният управител.

Предмет на възстановката ще бъде историко-художественото пресъздаване на характеристиките и проявленията на главните действащи лица и старозагорското гражданство: пристигането на цар Фердинанд от София, всеобщият ентусиазъм и национално единение между държавен глава, правителство, армия, църква, институции и народ в името на изпълнението на отечествения дълг при святото дело за обединяване на разпокъсната Родина и освобождаването на поробените българи в Тракия и Македония.

10 военни паметника на територията на областта – в Стара Загора, Казанлък, Раднево, Павел баня и Мъглиж очакваме да бъдат ремонтирани и обновени със средства, осигурени от Министерство на отбраната, допълни областният управител.

В Старозагорска област ще се проведат редица мероприятия от национален и местен характер, сред които Международна конференция, документални и фотоизложби, викторини, фестивали, филми, кръгли маси, дискусии, концерти.

През октомври по инициатива на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва ще бъде открита и паметна плоча в чест на 8-ма Тунджанска пехотна дивизия и 2-ра мотострелкова дивизия.

Всички общини ще извършат и реставрационни дейности, почистване и възстановяване на войнишките паметници. В област Стара Загора са построени 147 военни паметници, като повечето от тях са свързани с Балканските войни.
*

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн