Седем деца са използвани за просия, шест от тях са от едно семейство

STZAGORA.NET
Заради използване на 6 деца за просия от майка им, на три от тях е била предоставена полицейска закрила, съобщи вчера Валя Бонева, началник на отдел “Закрила на детето” в общинската дирекция “Социално подпомагане”. “Семейството има и други деца, ние от доста време се занимаваме с тях. Полицейската закрила имаше дисциплиниращ ефект, продължаваме да работим с тях”, коментира тя. Още един случай на използване на двумесечно бебе за просия е установен от началото на годината, детето вече е настанено в специализирана институция.

Социалните работници отчитат увеличаване на сигналите за деца в риск. През 2010 година те са били 351, през миналата – 620, а от началото на 2012 вечe са 139. Най-много са случаите на оставяне на детето без родителска грижа – 23. Има дори случаи, в които родителите водят децата и заявяват, че не могат или не искат да се грижат за тях. Често това са деца до 3-годишна възраст и ако няма възможност за връщане в семейството или настаняване при близки и роднини, те се настаняват в дом. Застрашени от изключване са 21 деца, натрупали голям брой неизвинени отсъствия. Повечето от тях са от семейства, в които образованието не се смята за ценност, но не винаги са социалнослаби, каза Валя Бонева.

Според нея се забелязва и увеличаване броя на непълнолетните, съжителстващи с пълнолетни, най-често това са момичета. От началото на годината те са 7, а за миналата година са били 47. Три сигнала са подадени за проституиращи, а в Кризисния център са настанени 8 деца. Полицейска закрила от началото на годината е предоставена на 17 деца, а към ползване на различни социални услуги са били насочени 46.

Таня ИВАНОВА
*

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн