Прекратиха делото за Ески джамия

STZAGORA.NET
Окръжният съд в Стара Загора прекрати делото за собствеността на Ески джамия. Причината е, че Районното хасковско мюфтийство не е изпълнило указанията, които е дал съдия-докладчикът Пламен Златев. Това съобщи говорителят на Окръжния съд – съдия Татяна Гьонева.

Мюсюлманските духовници от Хасково, които заявиха претенциите си за сградата на Ески джамия, не са представили пред съда документ за съдебната регистрация на мюфтийството. Постановлението на съда подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Пловдив, в едноседмичен срок.

Припомняме, че преди няколко седмици исковата молба на мюфтийството (което заяви пред медията ни, че притежава нотариален акт за джамията от началото на миналия век), беше оставена без движение заради непълнотата на документацията, приложена към нея. На 28 февруари съдия Пламен Златев даде 7-дневен срок за отстраняване на нередностите, а именно: да се впише исковата молба в службата по вписвания, да се представи оригиналът или четливо копие на Нотариалния акт за собственост под No 89 от 1911 г. по дело No 99, който притежава мюфтийството. Сред представените документи липсваше и регистрация на мюфтийството като юридическо лице според изискванията на Закона за вероизповеданията.

На 12 март в съда е получена молба от Хасковското мюфтийство за удължаване на срока с един месец. Още същия ден съдия Златев е дал разрешение за удължаване на срока, но с две седмици, а не с цял месец. До 23 март включително ищците имаха време да представят всички необходими документи, за да бъде задвижена молбата им.

Месеци преди да станат известни мераците на мюфтийството, Ески джамия беше реставрирана и превърната в Музей на религиите по проект, финансиран по Оперативна програма “Регионално развитие” на стойност 2 милиона и 400 хиляди лева. На 16 септември м.г. премиерът Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и министърът на културата Вежди Рашидов откриха реставрирания обект. За съжаление той все още е под ключ, тъй като държавата не е прехвърлила собствеността си на Община Стара Загора.

Жанета ДЕЯНОВА
*

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн