Населението в Старозагорска област намалява

STZAGORA.NET
Детската смъртност в Старозагорска област през 2011 година е 9.1 на хиляда. Този факт беше оповестен в доклада на д-р Ваня Кръстева, директор на дирекция “Медицински дейности” към Регионалната здравна инспекция, на заседанието на Регионалния съвет по здравеопазване. През 2010-а детската смърт е била още по-висока – 14.8 на хиляда, а година по-рано – 11.9.

Според специалистите, направеният анализ показва, че броят на починалите деца в абсолютен брой не е висок, но поради малкото новородени интензивният показател е висок. Общите демографски тенденции в областта са близки с тези за страната като цяло – ниска раждаемост, висока смъртност, неблагоприятна възрастова структура.

Беше съобщено, че през миналата година живородени са 2742 деца – 7.7 на хиляда души. Най-висока раждаемост има в общините Николаево (13.50), Гурково (10.7) и Павел баня (9.3). Най-ниска – в общините: Опан (1.7), Братя Даскалови (4.3) и Чирпан (4.7).

На заседанието, ръководено от д-р Златина Нанева – директор на РЗИ – Стара Загора, бе посочено, че през 2011 г. естественият прираст в областта е с отрицателна стойност – минус 6.3 на хиляда души, а смъртността е 14 на хиляда. 18.5 на хиляда е относителният дял на хората над 65-годишна възраст в областта, при 17.7 за страната, като процесът е по-силно изразен в селата, отколкото в градовете. Това са някои от тревожните факти, посочени в анализите.

Д-р Кръстева обобщи, че основни причини за тези факти са болестите на органите на кръвообращението, на дихателната и на храносмилателната система, новообразуванията и външните причини.

На форума бе поставен акцент и върху предприемането на мерки за ограничаване разпространението на кърлежовопреносими инфекции. Присъстващите – представители на болнични заведения от цялата област, на Здравната каса, на съсловни и неправителствени организации, на Инспектората по образование и др., изказаха свои мнения и направиха предложения за по-активна и резултатна работа с РЗИ – Стара Загора.

Добрина СЛАВОВА
*

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн