Ще пъдят непослушните старейшини от заседанията на Общинския съвет в Стара Загора

STZAGORA.NET
“При непристойно държане на съветник по време да заседание на Общински съвет – Стара Загора, да му се налага най-тежкото наказание – отстраняване, е предложението на Временната комисия за актуализиране на Правилника за организацията и реда на работата на местния орган. Досега бяха само предупреждения, забележка и отнемане на думата, съобщи за медията ни председателят й Тенчо Руканов.

Припомняме, че Временната комисията в ОбС – Стара Загора беше избрана с участието на представители от целия политически спектър. Тя е работила по Правилника три месеца, като е провела седем заседания.

“Друга промяна е в Председателския съвет да участват само представители на групи. Имаше голям дебат от колко членове да бъде групата. При направеното проучване, при всички общински съвети в страната групата е най-малко от трима души, а при нашия е от двама, което е абсолютният минимум по ЗМС. Сесията на 29 т.г. март ще реши дали в Председателския съвет да участват и тези, които са по един човек от съответна политическа партия, или не”, допълни Руканов.

Създадена е и специална нова алинея, която уточнява, че заседанията се водят само и единствено на официалния български език. Не се допускат обръщения, основани на професионален, образователен, духовен, генеалогичен ценз или статут, каквито са изискванията и в Европейския съюз.

Комисията е приела предложението по време на сесии да няма титулуване, а официалното обръщение да бъде “госпожо” или “господине”. Има все пак изключения, например при присъствието на владиката, обръщението към него да бъде “Ваше високопреосвещенство”, а не “господин владика”.

Руканов обобщи, че в Правилника няма съществени промени. Актуализирани са текстове в унисон с действащото законодателство, а някои от тях са прецизирани.

Росица РАНЧЕВА
*

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн