Начинаещ лекар в “Спешна помощ” в Стара Загора – под 500 лв. заплата

STZAGORA.NET
“Увеличението на заплатите на работещите в “Спешна помощ” до 20% няма да е достатъчен повод за повишаване качеството на нашата работа, което се определя от квалификацията и опита на хората в екипите. До голяма степен това е въпрос и на морал” – категоричен е д-р Чавдар Попов, шеф на Спешния център в Стара Загора, в отговор на изявленията на новия здравен министър Десислава Атанасова на среща с представители на съсловните организации. Според нея, ако от капиталовите разходи на министерството в размер на 20 млн. лева бъдат отделени 11 милиона за заплати в сектор “Спешна помощ”, увеличението ще е до 20%. Другият вариант е министър Атанасова да поиска от финансовия министър около 7 млн. лв., което би увеличило заплатите в Спешното с 10-15%.

В старозагорския Спешен център работят 34 лекари и 28 медицински сестри, от които през миналата година са напуснали 4-ма. Начинаещ лекар там започва със заплата около 500 лева, а с по-дълъг стаж и специалност – малко над 600. В момента щатът е пълен. Д-р Попов е на мнение, че възможностите на младите му колеги да специализират е добър мотив за начален старт. И посочи, че тази възможност съществува и в излязлата през миналата година разпоредба, според която след едногодишна работа младият лекар трябва да започне специализация.

Най-търсени за спешните случаи са анестезиолозите, педиатрите, акушер-гинеколозите, реаниматорите, невролозите, към които трябва да се насочват и желаещите. Относно идеята да бъдат инкриминирани нападенията на пациенти над лекари, завеждащият Спешния център счита, че това едва ли би решило проблема.

“Цялото общество е болно. Сиромашията, безработицата, социалните търкания, неграмотността са все фактори, които пораждат агресия. Трябва тази “диагноза” да отпадне, за да има резултат. А явно това скоро няма да стане”, смята д-р Попов, който има зад гърба си 20-годишна практика. Заедно с колегите си той адмирира и другата идея на министър Атанасова – спешните центрове да не преминават към областните болници: “Това беше една криворазбрана визия на бившия здравен министър. Не може структура като нашата да е под шапката на едно търговско дружество, каквито сега са болниците.” А дали и какво ще се случи, очакваме да разберем скоро.

Добрина СЛАВОВА
*

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн