“Гробищната мафия” е новият хит на пазара с имотните измами

STZAGORA.NET
В последните години се забелязва намаляване на броя на престъпленията с имотните измами. Това заяви вчера Йосиф Герон – заместник-председател на Съюза на юристите в България по време на кръгла маса, организирана в Стара Загора от местното юридическо дружество на тема “Имотни измами”. “Новият хит на пазара в момента са завещанията и предварителните договори. Тук действат така наречените “гробищни мафии”, които следят за погребения на хора, на които не присъстват близки и роднини. Скоро след това се появява завещание”, алармира г-н Герон.

Бумът на имотните измами е бил през 2008 г. Това е и поводът тогава да се състои първата кръгла маса на тази тема. “Тъжното е, че зад почти всяка такава измама тогава стояха наши колеги”, отбеляза Герон. В последно време почти няма случаи на нотариуси, замесени в имотни измами. Лекторът беше категоричен, че самоволното завземане на имоти трябва да бъде криминализирано в ГПК.

Йосиф Герон

В момента се разработва методика за разследване на престъпления, свързани с недвижими имоти. Тя се налага от факта, че делата за имотни измами се решават изключително бавно. Планира се да бъде проведено и специално обучение на разследващите полицаи в тази насока, каза заместник-председателят на Съюза на юристите в България.

Йосиф Герон не скри удовлетворението си от факта, че нотариусите вече имат достъп до базата данни на МВР, където могат да направят пълна справка на лични документи, което повишава ефективността на работата им, но и увеличава отговорността, която носят. Нотариусите вече имат достъп и до база данни “Население”. Той обаче се заплаща – 10 лв. струва справката.

Жанета ДЕЯНОВА
*

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн