Горските пожари замениха незаконната сеч

STZAGORA.NET
През последните дни служителите на Държавното горско стопанство в Стара Загора участваха в гасенето на два пожара, съобщи за медията ни лесничеят в стопанството инж. Кънчо Танчев. На 21 март т.г. пожарната кола на горските служители (която събира 400 литра вода) е участвала в гасенето на пожар в близост до Телевизионната кула. Огънят се е разпалил по вина на гражданина З.И., който имал вила в местността. Той разчиствал сухи треви и храсти и ги подпалил, което е изрично забранено. Съседи, забелязали дима, са сигнализирали Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” в Стара Загора.

На 24 март, съвместно със старозагорските пожарникари, горските отново са участвали в погасяването на низов пожар в района между с. Борилово и кв. “Дъбрава”. Огънят e обхванал 5 декара общинска земя. Три от тях са били земеделски ниви, а останалите два – гори от габър и цер. Благодарение на бързата намеса на огнеборците пожарът е бил потушен навреме, информира инж. Танчев. Според него огънят отново е тръгнал от паленето на сухи треви и храсти.

През изминалата седмица няма издадени aктове за незаконна сеч, заключи още лесничеят: “Явно затоплянето на времето е поспряло нарушителите, но пък започнаха пролетните пожари. Те са предизвикани най-често от изгарянето на сухи треви и човешка небрежност.”

Росица РАДНЕВА
*

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн