Отровиха 32 кошера пчели на млад стопанин в село Тракия

STZAGORA.NET

20 килограма мъртви пчели в частно стопанство в с. Тракия чакат комисия от Областната служба по земедeлие в Опан. Пчелинът е бенефициент по европейска програма за обновяването на кошерите в Европейския съюз, по която през 2011 г. са им отпуснати средства за закупуване на 50 нови кошера. Но тази година, вместо мед, семейството на магистъра-животновъд Христо Димов е принудено да вади от кошерите мъртви пчели.

Фактът, че пчелите са отровени, е установен по категоричен начин от лабораторен анализ на трупчетата, извършен от Националния диагностичен ветеринарномедицински институт, клон Стара Загора. Предполагаемото вещество, с което са били отровени, е от групата ацетилхолиестеразни инхибитори. Отровата е била пръскана през вентилационните отвори и входовете на кошерите на 15 или на 16 март т.г. Действало се е през нощта, когато пчелите се събират да нощуват в къщичките си.

“Явно човекът, сложил отровата, или е специалист-пчелар, или някой му е казал какво точно да направи”, коментира за медията ни Христо Димов.

Според него явно извършителят е разчитал, че отравянето няма да бъде разкрито, а смъртта на пчелите ще се припише на тежката зима. Още повече, че представители на пчеларския бранш още преди десетина дни оповестиха в общественото пространство, че 60% от пчелите са измрели от студовете.

Зимата обаче не се е оказала фатална за пчелина на семейството от село Тракия. Два-три дни преди криминалното деяние – на 14 март т.г., е извършен преглед на кошерите. От общо 65 кошера, в 64 от тях се установява, че пчелите са презимували невредими, видно от здравния картон, заверен от участъковия ветеринарен лекар.

Когато на 17 март т.г. семейството установява, че половината пчели са мъртви, прави оглед на пчелина и открива по питите на поразените кошери жълтеникави капки, тоест отровата. На 18 март е сформирана комисия с участие на участъковия ветеринарен лекар, която взема проби от мъртвите насекоми и докторът ги изпраща за лабораторен анализ, чиито резултати недвусмислено показват, че пчелите са отровени. За това, че отровата е била впръскана през вентилационните отвори, говори фактът, че в бързината извършителят е забравил да затвори някои от тях.

Ден след случилото се Христо Димов изпраща уведомителни писма до ДФ “Земеделие” – Хасково, до Общинската служба по земеделие, до кмета на община Опан и кметския наместник на село Тракия. Сезирана е и полицията.

Мъртвите пчели сега са събрани в два чувала в очакване на комисията от Общинската служба по земеделие в Опан, която трябва да документира загубите за пчелина, бенефициент по европейската програма.

Щетите, които ориентировъчно възлизат на около 10 000 лв., няма да бъдат покрити. Годините труд – също. Отровена към днешна дата е и надеждата на семейството, че могат да разширят бизнеса си с производството на мед с европейски субсидии, защото случилото се ще ги върне години назад.

Пред медията ни Христо Димов не скри огорчението си, че след криминалното деяние се чувства ощетен и беззащитен. Младият животновъд, възпитаник на Тракийския университет, има кураж да продължи напред, но не знае как това ще се случи, докато извършителят не бъде открит.

Неразрешен за него остава и въпросът как да опази пчелина си от криминални деяния, след като застрахователите не предлагат застраховка срещу кражба и отравяне на пчели. А този въпрос вълнува и всички от пчеларския бранш.

Йовка НИКОЛОВА
*

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн