224 тона стари пестициди в областта застрaшават природата

STZAGORA.NET
Близо 224 тона пестициди с изтекъл срок на годност в твърдо и течно състояние се съхраняват на територията на Старозагорска област, съобщи експертът в Регионалната инспекция по околната среда и водите – Стара Загора, Димка Петкова. Отровите са събрани в 35 склада, като 18 от тях са в окаяно състояние – покривите им текат, липсва охрана, между тях има дори и такива, които не се заключват. От екоинспекцията успокояват, че макар и бавно, част от проблемите с тези препарати решават.

Припомняме, че в края на миналата година с активното съдействие на областния управител и директора на Областна дирекция по безопасност на храните бе решен въпросът със 75-те тона твърди и течни пестициди, престояли над 2 десетилетия на площадката на “Агрохим спектър” в индустриалната част на Стара Загора. Отровите бяха преопаковани и преместени на площадка на софийската “Балбок инженеринг”, като за целта са били осигурени 138 000 лева от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС.

В момента на територията на 5 общини в Старозагорска област има 5 централни складове за съхраняване на препарати за растителна защита. Складът за Старозагорска община в с.Хрищени, за община Братя Даскалови – в.с.Черна гора, за община Павел баня – в с.Скобелево, за Раднево – в с.Гипсово, и за Николаево – в с.Елхово.

“Поне засега няма притеснения за състоянието на тези централни складове!”, успокои Димка Петкова.

Росица РАДНЕВА
*

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн