Тубдиспансерът – “в задънена улица”, без договор с МЗ

STZAGORA.NET

Крайно песимистично е настроен управителят на старозагорската Специализираната болница за лечение на пневмофтизиатрични заболявания (СБЛПФЗ) д-р Любомир Любенов по повод финансирането на лечебното заведение, по-популярно с името Тубдиспансер:

“Необходимата месечна издръжка е минимум 70 хиляди лева, а ние получаваме от Здравната каса 45 хиляди. Другият източник е Министерството на здравеопазването, но до този момент нищо не е направено. Двама лекари вече напуснаха, работните заплати са намалени 30-40%. Много хора от персонала са с минимална работна заплата. Финансирането ни е в задънена улица.”

Това каза на пресконференция по повод 24 март – Международен ден за борба с туберкулозата, д-р Любенов. Той съобщи, че година и три месеца вече кореспонденцията му с Министерството на здравеопазването е едностранна, без отговор. Общинската здравна комисия също не е придвижила проблема до момента и той не е поставян за решение на сесия, независимо от неколкократните срещи и разговори, за които и медията ни информира.

Що се отнася до позицията на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, д-р Любенов е убеден в неговото желание да помогне за решаване на проблема, но това тепърва предстои. Управителят на СБЛПФЗ подчерта пълната демотивация на персонала. И още: “Има стандарти, на които трябва да отговаряме. Те се отнасят до кадрите, апаратурата и други изисквания. Ако не можем да ги покрием, не можем и да изпълняваме дейностите, по които трябва да работим като болница. Държавата трябва да се грижи за този тип здравни заведения. А ето, и в края на март ние нямаме договор със здравното министерство. Аз се чудя как изобщо съществуваме. Много ни е трудно!”, сподели д-р Любенов.

Той ще бъде на срещата с представители на Националната здравна каса и ръководители на лечебни заведения, насрочена за утре (петък, 23 март), но според него такива срещи са по-скоро протоколни. Що се отнася до тенденциите, които се наблюдават по отношение на отчетената заболеваемост от туберкулоза, на брифинга вчера беше съобщено, че резултатите са обнадеждаващи. За 2010 година тя е била 89 на 100 хиляди, а през 2011 година – 75. Шест деца са били регистрирани през 2011 година, а само едно – през миналата.

Добрина СЛАВОВА
*

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн