Почернени родители “атакуваха” съда

STZAGORA.NET

Състав на Окръжен съд – Стара Загора с председател Красимира Дончева прекрати днес съдебното производство по делото срещу 19-годишния Стоян Стоянов, причинил смъртта на 17-годишната Даяна Колева. Даяна е била пометена, както е стояла на пейка в родното си село Знаменосец, община Раднево. Причините за прекратяване на съдебното производство и връщането на делото на прокуратурата са, че наблюдаващият прокурор Василев призна, че е допуснал съществени процесуални нарушения в обвинителния акт. В съда е внесено така нареченото “работно обвинение”, а не прецизираното, в което са описани съществени факти, представляващи част от предмета на обвинението. Това води до неяснота на обвинението, която ограничава правото на защита на обвиняемия. Решението на съда не подлежи на обжалване и протестиране.

В съдебната зала вчера присъстваха почернени родители от цялата страна, загубили децата си при пътнотранспортни произшествия. С присъствието си те изразиха подкрепата и съпричастността си към мъката на родителите на Даяна – Йорданка и Николай Колеви. Там беше и приятелят на Даяна – 16-годишният Тихомир Петров, който е бил заедно с нея и като по чудо е оцелял. Със сълзи в очите той каза, че се надява убиецът на “неговото ангелче” да получи най-тежката присъда.

Трагедията, при която Даяна Колева загина, стана на 29 юли миналата година. Семейството живеело в Испания и момичето се върнало за лятната ваканция в радневското село Знаменосец, за да види баба си и дядо си. На пейката в центъра на селото говорила със своя приятел от селото Тихомир, когато върху двамата връхлетяла кола със скорост 106 км в час при ограничение от 40 км в час, припомни адвокатът на родителите на Даяна – Богомил Вълев. Заради високата скорост шофьорът загубил управление над колата, качил се на тротоара и помел Тихомир и Даяна.

18-годишният тогава Стоян Стоянов току-що бил взел книжка. Присъстващите на делото коментираха възмутени, че момчето има завършен едва четвърти клас и се питаха как е възможно да притежава документ за правоуправление.

“За нас е важно да видим какво ще е посланието на съда сега. През последните 20 години посланията бяха: “Не се притеснявайте, хора, карайте както си искате, не спазвайте законите. И да убиете човек, няма да бъдете осъдени. Най-много да получите до три години условно”, обясни причината представителите на фондацията “Безопасни улици от Валя” да са в Стара Загора чичото на убитото в Бургас 12-годишно момиченце Валя – Михаил Попов.

Жанета ДЕЯНОВА
*

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн