За смъртта на четиримата абитуриенти от ГПЧЕ и двете румънки ВКС реши: 7 години затвор за турския шофьор Али Саръ

STZAGORA.NET
Утре се навършват 3 години от нелепата смърт на четиримата абитуриенти от ГПЧЕ “Ромен Ролан” Павел Петров, Иван Етов, Тодор Чернилов и Пламен Тодоров. Дванадесетокласниците от френските паралелки в елитната старозагорска гимназия загинаха в жестока катастрофа на кръстовището на Околовръстният път в Стара Загора.

Али Саръ – обвиненият за произшествието шофьор на автобус, собственост на турска фирма, получи наказание 7 години лишаване от свобода. Решението е на Върховния касационен съд (ВКС) и е окончателно.

Припомняме, че катастрофата стана на 6 март 2009 г. около 21.35 часа. Автомобилът “Фолксваген Голф”, в който са били четиримата абитуриенти от ГПЧЕ (шофиран от Павел), се е движел по мократа настилка на старозагорската улица “Родопи”. На кръстовището с път I-5 (наречено заради инцидента “Кръстовище убиец”) лекият автомобил е бил ударен странично от движещия се в посока юг по околовръстния път автобус “МАН”, собственост на турска превозваческа фирма, пътувал по линията Букурещ-Истанбул. След катастрофата двете МПС-та са се завъртели и преобърнали извън пътя. На място загиват четиримата абитуриенти и две румънски гражданки, пътували в автобуса.

Делото в Окръжен съд – Стара Загора стартира година и осем месеца след катастрофата (след неколкократни отлагания заради проблем с призоваването на турския шофьор Али Саръ и близките на румънските гражданки) и беше предшествано от протест на възпитаници на ГПЧЕ, които настояваха за справедлив процес.

Впоследствие техническата експертиза установи, че Али Саръ е управлявал автобуса със СКОРОСТ, ДВУКРАТНО ПРЕВИШАВАЩА РАЗРЕШЕНАТА В ТОЗИ ПЪТЕН УЧАСТЪК, и сам се поставил в невъзможност да реагира адекватно. Освен това е установено, че Али Саръ СЪЩИЯ ДЕН Е БИЛ САНКЦИОНИРАН ЗА ПРЕВИШЕНА СКОРОСТ и всички съдебни инстанции са го охарактеризирали като недисциплиниран шофьор. За нарушаване на правилата за движение и че е причинил по непредпазливост смъртта на шест човека, Старозагорският окръжен съд осъжда Али Саръ на 10 години лишаване от свобода и лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 години. Присъдата от 10 години затвор е потвърдена и от Пловдивския апелативен съд, който дори е изменил наказанието за лишаване от правоуправление на МПС от 3 на 10 години.

Върховният касационен съд обаче приема, че размерът на наказанието за лишаване от свобода на Али Саръ за срок от 10 години е завишен, тъй като е налице виновно поведение и на шофьора на леката кола със старозагорските абитуриенти, който не е спрял на знака “Стоп” и не е пропуснал движещия се по път с предимство турски автобус, и че това обстоятелство следва да се вземе предвид при оценка на вината на турския шофьор. Така присъдата му от 10 години затвор е намалена на 7 години. Българската общественост обаче се съмнява, че ако същото обстоятелство СЕ БЕШЕ СЛУЧИЛО В ТУРЦИЯ И СА НАЛИЦЕ ШЕСТ ТРУПА, обвиняемият едва ли щеше да се отърве със 7 или 10 години затвор.

Онова, което българските съдилища не можаха да документират, е голямата скръб, която покруси Стара Загора преди 3 години. Пред входа на ГПЧЕ “Ромен Ролан” пред нарочно направен траурен кът с портретите на момчетата се извървя целият град, за да сложи цвете и да се поклони пред гибелта на четиримата младежи. В знак на съпричастност Общината обяви 8 март 2009 г. за траурен ден, а църковните камбани биеха на всеки кръгъл час.

Във всички инициативи, които предстояха на класовете, в които учеха Павел, Иван, Тодор и Пламен, те присъстваха неизменно. Местата им в класните стаи бяха резервирани със снимките и некролозите. В тяхна памет съучениците им поеха отговорността да положат максимални усилия и да постигнат най-добри резултати. И удържаха на думата си.

Родителите на Иван Етов дадоха съгласие органи на сина им да бъдат дадени за трансплантация.

Почернените родители поставиха в градината на гимназията паметен знак и посадиха четири кедъра, в памет на синовете си, които нямаха шанса да сбъднат смелите си мечти. Пламен искаше да стане авиоинженер и освен всичко друго активно се занимаваше с математика. Павел също се беше ориентирал към точните науки. Тодор и Иван се готвеха за хуманитарни науки…

Припомняме тази злополучна история с презумпцията трагедията да се помни дълго и да бъде поука за много неща.

За съжаление кръстовището-убиец към село Хрищени (път I-5 от Републиканската пътна мрежа) продължава да не бъде осветено през нощта, въпреки че частни фирми навремето проявиха инициатива да сторят това за своя сметка. Но бившата кметска управа така и не им даде картбланш. Катастрофата с момчетата не е първият инцидент, завършил фатално. Полицейската статистика показва, че там са ставали и други убийства.

По повод навършване на 3 години от гибелта на Пламен, Иван, Тодор и Павел, ГПЧЕ “Ромен Ролан” издаде възпоменателен лист.

Йовка ВЕЛИКОВА
Росица РАНЧЕВА
-

споделяне на връзка

2 коментари on “За смъртта на четиримата абитуриенти от ГПЧЕ и двете румънки ВКС реши: 7 години затвор за турския шофьор Али Саръ”

  • s wrote on 6 март, 2012, 11:35

    КАК МОЖЕ ОТ 10 ГОДИНИ ДА ГО НАМАЛИТЕ НА 7 БЕ????????? ВИЕ НОРМАЛНИ ЛИ СТЕ КАК МОЖЕ НЯКЪВ *** ТУРЧИН *** ДА ГО ИЗКАРАТЕ ПОЧТИ НЕВИНЕН?!?!?1 Я СЕ ОСЪЗНАЙТЕ И СПРЕТЕ ДА ЗАЩИТАВАТЕ ЦИГАНИТЕ И ТУРЦИТЕ ПРЕД БЪЛГАРИТЕ!!!!!! КОРУМПИРАНА И ПОДКУПНА ДЪРЖАВА,МАЛЕ СРАМ СТЕ!!!!!!!! НЯМАМ ДУМИ, НЯМА КАКВО ДА СИ ХАБЯ ДУМИТЕ ЗА ВАС!!!! СЛЕД КАТО СТЕ ТОЛКОВА ЗЛЕ!!!!! ПОДЦЕНЯВАЙТЕ БЪЛГАРИТЕ ИСКАЙТЕ ДАНЪЦИ НА ТЯХ,А НЕ НА ЦИГАНИТЕ…..НЯМАМ ДУМИ!!!!!!!!!!!! *********

  • Дес wrote on 6 март, 2012, 19:14

    все така става – един не спазва правилата, причинявя смърт, но на него нищо му няма. даже и в съда го помилват…


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн