Синдикатите в “Марица-изток” отново бият тревога 40 дни след стачката

STZAGORA.NET

Все още, макар че изминаха вече 40 дни от 7-дневната стачка, собственикът на “Мини Марица-изток” ЕАД – Министерството на икономиката и енергетиката, не прави нищо за подобряване на условията на труд на миньорите в трите рудника. Не са назначени нови работници на 85-те спешни позиции, които са визирани в стачното споразумение с работодателя; към днешна дата са пуснати само 12 нови работни места с 4-ма назначени, при необходимост от 450 допълнителни работници; изпълнени са само част от предписаните от Инспекцията по труда 31 процедури за създаването на безопасни и здравословни условия на труда.

Това са само част от проблемите, които синдикалните ръководители на КТ “Подкрепа” и КНСБ в “Мини Марица-изток” ЕАД Генчо Генчев и Валентин Вълчев, както и председателите на синдикатите в трите рудника – Янчо Петров, Стойчо Стойчев и др., изнесоха днес пред медиите в Стара Загора.

Тревога на синдикалистите е и че не достига рудничната механизация – булдозери и багери, които да обслужват добива на въглища и разкривката на въглищните пластове. От 56 булдозера, вкл. “Комацу”, поради липсата на резервни части работят не повече от 15. Ремонтните дейности са отложени за напред във времето. Малкото на брой булдозери са натоварени с изпълнението на разнопосочни задачи на много отдалечени едно от друго места. Все още големите добивни, разкривни и транспортни инсталации (багери, насипообразуватели и др.) се обслужват от недоокомплектовани екипи (например 6 вместо 8 човека по щат). При това персоналът изпълнява по съвместителство дейности, за които няма нужната квалификация, което води до опасност от трудови злополуки. През февруари работник е паднал от 4-5 метра височина, за щастие без сериозни травми, точно по тази причина.

Синдикалистите алармираха и за това, че при силно завишения добив на въглища (130-150%) темповете на разкривните дейности не са на необходимото ниво, като коефициентът разкривка:добив към момента е едва 1,02.

“Притеснени сме от тежкото състояние на Мините. Въпреки стачката, към проблемите тук все още се гледа с недостатъчно внимание от страна на министерството. Преди 40 дни казахме, че сме доволни от постигнатото споразумение, но то не се изпълнява. Не започне ли бърза промяна на отношението, може да се създаде голям проблем на българската енергетика” – обобщи Генчо Генчев. Той информира още, че предстои да започнат преговори с ръководството на Мините за изработването на нов колективен трудов договор.

“Ако продължава това отношение на държавата към Мините, в един момент те сами ще спрат, дори и без стачка”, споделиха най-лошите си опасения синдикалистите.
*vvv

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн