Депутатите от ГЕРБ разказаха за приетите и подготвяни законопроекти

STZAGORA.NET

Старозагорските депутати от ГЕРБ Иван Колев (в средата), Емил Караниколов (вдясно), Нели Калнева и Христо Чаушев разказаха днес пред медиите в Стара Загора за по-важните новоприети и подготвяни закони. Според тях отдавна е трябвало да бъде приет Закон за младежта. Защото поради липсата на административен нормативен акт досега не е можело да се направи статистика за това, колко са младежките организации в България, липсвало е дори определение за понятието “младежи”. Точно в този закон, който вече е минал на първо четене, са дадени определения за понятията “национално представена младежка организация”. В законопроекта тя е определена като организация, която има структури в две трети от общините на България и обединява не по-малко от 900 души на възраст между 15 и 29 години, обясни Нели Калнева.

Важна промяна е и това, че законът регламентира създаването на национална информационна система, която ще бъде нещо като регистър, който всеки ще може да ползва, за да направи справка кои са легитимните младежки организации в страната. В закона се третира и понятието “младежки работник”. Това е унифицирано понятие за всички страни от ЕС. В най-скоро време предстои да се представи и национална инициатива “Работа за младите хора”.

Ще бъде създаден и Национален младежки консултативен съвет, в който ще участват 9 заместник-министри, както и представители на национални младежки организации. С пълен консенсус в парламента е приета и национална стратегия за интеграция на ромите до 2014 г.

Предстои да бъде представен и приет и законопроектът за нов закон за предучилищно и училищно възпитание. Математическите гимназии ще имат избор дали да се преобразуват в средни общообразователни училища (СОУ) и да приемат ученици от 1 клас, или да останат гимназии с прием на ученици от 8 до 12 клас. Сегашната форма с прием от 5 клас, и в двата случая ще отпадне.

Народният представител Иван Колев е член на работна група за промени в Закона за хазарта. Основната цел на този нормативен документ е да бъде утвърдена регламентация за така наречения “онлайн хазарт” (през сайтове в интернет). Тези, които не са регистрирани и не отговарят на законите на държавата, ще бъдат филтрирани от интернет-доставчиците. Около това се е развила най-сериозната дискусия по закона, който е бил приет единодушно.

Депутатът от Казанлък Емил Караниколов акцентира върху Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България. Той ще влезе в сила в началото на 2013 г., когато ще бъдат приети първите 350 резервисти, с тенденция да станат 3000. С този закон се въвежда понятието “резервист” и начините на финансиране (резервистите ще получават съответното трудово възнаграждение за времето им на учасите в лагер-сборовете). Времето, което ще прекарват в резерва, ще се счита за трудов стаж. Законът регулира и изучаването на военно дело в училищата. Почти единодушно е било прието да се въведе задължително военно обучение по 5 часа за 9-ти и 5 часа за 10-ти клас. Въвежда се и доброволно военно обучение във висшите учебни заведения . Там, където има възможност и желание, ще бъдат създадени такива курсове.

Що се отнася до изграждането на две нови мощности в комплекса “Марица-изток”, депутатите от ГЕРБ съобщиха, че за тях е взето вече политическо решение и те ще настояват двата нови блока да бъдат на площадката на ТЕЦ “Марица-изток 2″.
*

бутон за сайт

1 коментар on “Депутатите от ГЕРБ разказаха за приетите и подготвяни законопроекти”

  • Нели wrote on 5 март, 2012, 17:51

    А споменаха ли за проекто-закона за държавния служител, който престоявал в деловодството на Парламента от няколко месеца и където имало един параграф – че пак могат да си вземат уж вече върнатите бонуси /според програма “Хоризонт”/


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн