Пак излишни истерии около приема на деца в детските градини

STZAGORA.NET
И тази година записването на 3-годишните малчугани в детските градини в Стара Загора, което започна вчера, не мина без излишни истерии. Опашки от родители се образуваха още от ранни зори, показа репортерската ни проверка. По тъмно над 30 души чакаха да запишат отрочетата си в двора на ДГ “Ян Бибиян”. “Мъжът ми “застъпи” в 5.30 ч, за да вземе по-предно място в списъка на чакащите. После дядото го смени, за да мога аз да подам документите си в 9 ч”, разказа майка, чието дете е било сред първите записани в детското заведение. Пристигнали в 8 ч родители пък се притесняваха дали ще успеят навреме да подадат документи в желаната градина.

Опашки от 30-тина чакащи имаше и в дворовете на детските градини “Знаме на мира” и “Пролет”.

До 12 ч в първия ден от приема в ДГ “Знаме на мира” 70 родители подадоха документи, а местата са само за една група – 30. В ДГ “Пролет” пък преминаха точно 33-ма души, кандидатстващи също за 30 места.

“Всяка година е така, а няма нужда родителите да губят време в дълго изморително чакане. Подадените с по-предна дата документи не гарантират 100% влизане в желаната детска градина”, коментираха директори.

Месец преди това кметът Живко Тодоров разписа новите правила за организиране дейността на детските градини. Според тях заявленията за постъпване се приемат от 1 до 20 март 2012 г. и няма никакво значение в кой ден ще се подадат до уречения срок.

“Не зная защо е тази истеризация – ядосва се Иванка Сотирова, ресорен зам.-кмет на Община Стара Загора. – Сутринта (на 1 март – б.а.) ми се обадиха от квартал “Железник”, че пред детската градина е имало хора, които са стояли цяла нощ да си пазят реда. Българинът много се поддава на манипулиране по модела на по-големите градове – София, Пловдив… При нас няма проблем. Нека всички родители да бъдат спокойни, че децата им ще бъдат записани в детските градини. Ще се направи всичко необходимо нито едно дете да не остане навън – както в яслена група, така и в детска градина.”

Всички чакащи на опашка родители споделиха, че знаят правилата и сроковете, но така, за всеки случай – чакат.

До 20 април на специално табло в градинките директорките ще изнесат списъка с новоприетите си възпитаници. В срок до 10 дни родителите на приетите деца в писмен вид трябва да потвърдят желанието си за съответното детско заведение. При липса на свободни места общинският отдел “Образование, младежки дейности и спорт” ще предложи на родителите места в съседни градини.

Росица РАНЧЕВА
Иванка ПЕТКОВА
-vvv

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн