Фармацевт Ивана Ангелова за поевтиняването на лекарствата: Не вярвам в чудеса!

STZAGORA.NET

Ивана Ангелова

“Не смятам, че е възможно поевтиняване на лекарства до 50%. Не вярвам в чудеса! Лекарствената политика у нас се прави на тъмно, без да участват магистър-фармацевтите. Производителят, за да може да предложи цени наполовина от сегашните, значи, че е защитил нереално високи стойности, а някой друг му ги е признал. Не са търсени референтни стойности в други 8 държави.”

Това коментира пред медията ни Ивана Ангелова – председател на Българския фармацевтичен съюз в Стара Загора, след като стана ясно, че фармацевтичните компании ще свалят цената на лекарствата между 5 и 10%, а за отделни илачи – и 50%.

По думите на Ангелова, търговецът на едро има право на надценка до 9% и трябва да защитава тези свои разходи. Ако цените бъдат драстично намалени, заинтересоваността на търговците ще спадне. Фармацевтите в аптеките също имат достатъчно разходи и нищожен процент печалба.

“Наличността в аптеките ще трябва да се преоцени и всички разлики ще са за сметка на собствениците. Ние от Фармацевтичния съюз не можем да приемем това като правилна политика, ако се случи. Аптеките няма къде повече да отстъпват”, е мнението на Ангелова.

Добрина СЛАВОВА
-

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн