„Загорка” АД дарява 100 000 лева за опазване на околната среда

STZAGORA.NET

За втора поредна година продължава обновената дарителска програма Създаваме по-добро бъдеще

В средата - изпълнителнияг директор на „Загорка“ АД Рууд ван ден Ейден; вляво от него - кметът на Стара Загора Живко Тодоров и областният управител Недялко Недялков; вдясно от изп.директор - Анна Великова – мениджър корпоративни комуникации на „Загорка“ АД, зам.-кметът Иванка Сотирова и Даниела Димитрова, изпълнителен директор на Обществен дарителски Фонд - Стара Загора.

„Загорка” АД стартира тазгодишното издание на своята дарителска програма “Създаваме по-добро бъдеще”. На официална пресконференция в Община Стара Загора от ръководството на пивоварната обявиха фокуса на дарителската инициатива и всички изисквания за участие в публичния конкурс за набиране на предложения. В пресконференцията взеха участие Недялко Недялков – областен управител на Стара Загора, Живко Тодоров – кмет на Стара Загора, Рууд ван ден Ейнден – изпълнителен директор на „Загорка“ АД, Анна Великова – мениджър корпоративни комуникации на „Загорка“ АД и Даниела Димитрова, изпълнителен директор на Обществен дарителски Фонд – Стара Загора.

Тази година подкрепените от “Загорка” АД проекти за реализация ще бъдат в област “Околна среда”, като конкретните насоки са рециклиране, опазване на водите и енергийна ефективност.

Общата сума, която ще бъде дарена от старозагорската пивоварна за опазването на околната среда, е 100 000 лева.

Част от многобройните участници в пресконференцията. Повечето от които - досегашни или бъдещи бенефициенти на дарителската програма на "Загорка" АД.

До участие в програмата се допускат юридически лица с нестопанска цел от цялата страна, като основното изискване към проектите е те да бъдат реализирани на територията на област Стара Загора. Продължителността на програмата е девет месеца (март–ноември, 2012 г.), в които се включват шест месеца за реализация на отличените проекти (май–октомври).

За успешната и обективна реализация на програмата „Загорка” АД си сътрудничи с Обществен дарителски фонд Стара Загора. С обявяването на старта на програмата започва и приемането на предложения в посочените насоки на сайта на фонда: http://www.fund-sz.org/.

На 6 март (вторник) от 16:00 ч. в лекционната зала на Регионалния исторически музей ще се проведе информационна среща, на която всички желаещи да вземат участие в “Създаваме по-добро бъдеще” ще могат да получат допълнително насоки и указания за условията на програмата.

Оценката на проектите и изборът на победители ще бъде направен от представително жури. За да бъде процесът максимално прозрачен, „Загорка” АД отново включи в състава на оценяващата комисия представители на общността в лицето на общинската и областната администрация и ОДФ – Стара Загора. Тази година към състава на комисията се присъединяват и представители на РИОСВ, на независими организации като “Горичка” и Европейската фондация за климата, както и на вестник “Дневник”, който е медиен партньор на инициативата.

Допуснатите до участие предложения ще бъдат оценявани по следните основни критерии: приложимост, целева група, въздействие върху общността и оригиналност/нестандартност на проектите. Бенефициентите, които ще получат дарения за реализацията на идеите си, ще бъдат обявени на официална церемония в началото на месец май.

През изминалата 2011 година програмата на “Загорка” получи редица признания и награди (бе представена в Европейския парламент на кръгла маса за ролята на европейските пивовари в развитието на местните общности; през юли 2011 „Загорка” АД спечели наградата “ЗАЕДНО” на фондация „Работилница за граждански инициативи” в категория “Добро сътрудничество между бизнеса и неправителствена организация”, а на 24.02.2012 г. бе отличена с трето място в Годишните награди за отговорен бизнес, организирани от Българския форум на бизнес лидерите в категорията “Инвеститор в обществото”).

От водещата пивоварна (с 31,2% пазарен дял в страната) са категорични, че ще продължат да развиват добрата си дарителска традиция в дългосрочен план.

* * *
Община Стара Загора партнира на „Загорка” в дарителска програма

На специална пресконференция в Община Стара Загора днес беше обявен старта на дарителската програма на „Загорка” АД за 2012 година „Създаваме по-добро бъдеще”, съобщиха и от пресцентъра на администрацията.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров приветства гостите и благодари на мениджмънта на компанията, която като прогресивна и иновативна компания, според него показва как трябва да се развива бизнес в 21 век. Той обяви, че Стара Загора може да се гордее с пивоварната си, която осигурява работни места, развива града и със социалната си политика може да бъде пример за бизнеса в България.

Изпълнителният директор на пивоварната Рууд ван ден Ейнден обяви фокуса на дарителската инициатива, в която Община Стара Загора е партньор, и всички изисквания за участие в публичния конкурс за набиране на предложения. Тази година проектите за реализация ще бъдат в област Околна среда, като конкретните насоки са: Рециклиране, Опазване на водите и Енергийна ефективност. Общата сума, която ще бъде дарена от старозагорската пивоварна е 100 000 лева.
Кметът и областният управител Недялко Недялков участват в представителното жури, което ще оценява проектите, заедно с представители на „Загорка”, медийна група Икономедия, електронният сайт „Горичка”, Европейската фондация за климата и РИОСВ – Стара Загора.

Допуснатите до участие предложения ще бъдат оценявани по следните основни критерии: приложимост, целева група, въздействие върху общността и оригиналност. До участие в програмата се допускат юридически лица с нестопанска цел от цялата страна, като основното изискване към проектите е те да бъдат реализирани на територията на област Стара Загора. Продължителността на програмата е девет месеца.
От днес до 31 март ще се приемат предложения на сайта на Обществен дарителски фонд (партньор на „Загорка” АД) – http://www.fund-sz.org.

На 6 март от 16.00 часа в Регионалния исторически музей ще се проведе информационна среща, на която всички желаещи да вземат участие в дарителската инициатива „Създаваме по-добро бъдеще”, ще могат да получат допълнителни насоки и указания за условията на програмата.
-

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн