Евтим Костадинов: Над 112 500 души са проверени за принадлежност към ДС

STZAGORA.NET

Евтим Костадинов

На посещение в Казанлък днес бе председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов. Той поднесе приветствие към курсистите от Центъра за подготовка на полицейски кадри и заяви, че не се живее лесно с тайните на ДС, но свършеното за 5-те години от мандата на комисията е удовлетворително. Константинов посади орехово дръвче до паметника на загиналите полицаи.

В Града на розите шефът на Комисията по досиетата се срещна с лидери на патриотични организации, от които получи специална награда – книгата на Вацлав Клаус “Речи, есета, статии”. На нея бе написано пожелание: “С уважение и признателност от патриотичните организации в Розовата долина за разкриване на историческата истина в България за периода 1944-1989 година.” Той бе поканен за участие в панихидата за избитите 22-ма казанлъчани от т.нар. Народен съд на 2 март, отслужвана по традиция край техния общ гроб-паметник в казанлъшкото гробище. Преди 67 години т.нар. Народен съд осъжда 117 казанлъчани, от които 22-ма на смърт.

Над 112 500 са проверените български граждани за принадлежност към службите на бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия за 5-те години работа на Комисията по досиетата, заяви по-късно в Казанлък на среща с журналисти Костадинов.

Само за участие в различните избори от 2007-а до 2011-а са проверени над 63 400 лица. За петгодишния период са проверени 41 000 лица, заемащи отговорни публични длъжности. За други – близо 6000, е изискана предварителна проверка, по силата на чл. 27 от Закона за принадлежност към органите на ДС, а 800 души сами пожелали проверка.

От всички тези проверки безспорно е установена принадлежност към службите на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА на 6488 лица, но реално обявени са 5800. Необявените са 605. Не са обявени и лицата, поискали сами проверката, но за които е установена впоследствие принадлежност.

По думите на председателя на Комисията по досиетата все още принадлежността към бившите служби е част от дневния ред на обществото ни. “Интересът в последно време е траен и сред младите хора. Преди 5 години, когато Комисията по досиетата стартира своята работа, бе с нулев кредит на доверие, но сега вече е различно. Ние сме търсени, ролята и решенията на Комисията се следят от обществото, от политиците и, най-важното, има чуваемост на нашите решения”, заяви Костадинов.

Костадинов съобщи, че до 5 април, когато изтича мандатът на този състав, ще бъде факт поне едно решение на Комисията от проверката, която тече в момента: на списъците, предоставени от ВУЗ-овете в страната. Усилено в Комисията се работи и по списъка с кредитните милионери, продължава проверката и на списъците, предоставени от различните религиозни общности в страната.

Константинов изрази убеденост, че за работата на следващата комисия от особено значение ще е не кой е в състава й, а как хората в състава й ще се отнасят към задълженията си при изпълнение на закона.

Деляна БОБЕВА
-

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн