Несъответствия в обвинителния акт върнаха делото срещу инж.Иван Марков и инж.Гочо Христов в прокуратурата

STZAGORA.NET
Съдът откри сериозни хронологични несъответствия в 130-страничния обвинителен акт по наказателно дело от общ характер 563/2011 г. срещу бившите ръководители на “Мини Марица-изток” ЕАД Иван Марков (изп. директор) и заместника му Гочо Христов. Въз основа на това председателят на съдебния състав по делото съдия Татяна Гьонева прекрати днес производството по него. Обвинителният акт ще бъде изпратен на Окръжна прокуратура за отстраняване на несъответствията.

Разминаванията в датировката на събитията, визирани в обвинителния акт, достигат до 1 година в отделни случаи. Грешките са открити в обстоятелствената част на обвинителния акт, откъдето са пренесени и в диспозитива (синтеза) на обвинението, уточни съдия Гьонева. “Противоречиво изнесените факти се приравняват на липсата на такива факти”, обясни тя. Това е нарушило правата на подсъдимите, които са останали без яснота срещу какви точно факти следва да организират защитата си.

Окръжната прокуратурата в Стара Загора внесе в съда обвинителен акт на 29 юли 2011 г. В него инж. Гочо Христов е обвинен като самостоятелен извършител и като извършител в съучастие с изпълнителния директор, а инж.Иван Марков – като извършител в съучастие със заместника си по по чл.282, ал.2 във вр. с ал.1, предл. първо от Наказателния кодекс. Според прокуратурата инж.Иван Марков и инж.Гочо Христов в качеството си на длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение в „Мини Марица-изток“, са нарушавали служебните си задължения, като разделяли обществени поръчки за строителство на части, така че стойността на отделните части да е в границите до 100 000 лева. По този начин е било заобиколено изискването на Закона за обществените поръчки изборът на изпълнител да се извършва чрез открит конкурс и неправомерно е била дадена възможност изборът да се извърши чрез събиране на три оферти. Соченият в обвинителния акт размер на щетите, настъпили от действията на Гочо Христов като самостоятелен извършител, е 592 265,99 лева, а от съучастието на двамата обвиняеми – Гочо Христов и Иван Марков – 396 603,49 лв.
-

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн