Антифашисти и комунисти положиха цветя пред Паметника на съветския воин

STZAGORA.NET

В днешния ден – 23 февруари, членове на Българския антифашистки съюз (БАС) и на Партията на българските комунисти (ПБК) се събраха по традиция пред Паметника на съветския воин в Стара Загора, за да положат в основата му цветя в знак на почит и благодарност към червеноармейците, срещнали тук смъртта си през 1944 г., и да отбележат 94-та годишнина от създаването на Червената армия.

Честването бе открито от Симеон Първанов, секретар на Градския комитет на БКП в Стара Загора по времето на социализма:

Слово пред събралите се 30-40 души, много от които – на почтена възраст, произнесе членът на областното ръководство на БАС Кънчо Кънев:

Проявата на антифашистите уважи с присъствието си председателят на областния съвет на БСП в Стара Загора Трифон Митев (вляво на следващата снимка):



* * *
23 февруари се чества в постсъветското пространство – Русия и други страни от Съюза на независимите държави (Беларус, Украйна, Киргизия и Приднестровието) като Ден на защитника на Отечеството. По времето на социализма 23 февруари бе честван като Ден на Съветската армия и Военноморския флот, а преди това (1922-1949 г.) – и като ден на Червената армия, формирането на чиито първи бойни отряди започва на тази дата в края на Първата световна война (февруари 1918 година) със сражения под Псков и Нарва.

В масовото съзнание, включително и в България, датата 23 февруари се е наложила и като Ден на мъжа (по аналогия с Деня на жената 8 март).

-

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн