Сформират областен инициативен комитет за честване 100 г. от Балканските войни

STZAGORA.NET

До седмица ще бъде сформиран Областен инициативен комитет за честването на 100 години от Балканските войни, съобщи днес управителят на област Стара Загора Недялко Недялков по време на среща с представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР). Недялко Недялков е член на създадения с решение №127 на МС от 2012 г. Национален инициативен комитет за организиране на проявите, свързани с вековния юбилей.

„Очаквам вашите предложения и инициативи за достойно отбелязване на годишнината от Балканските войни. Като хора на честта искам да отдадем голямо значение и да почетем с достойнство паметта на хилядите загинали”, подчерта Областният управител пред офицерите и сержантите от запаса и резерва. Той припомни, че именно в Стара Загора, в църквата „Свето Успение Богородично”, на 5 октомври 1912 година е прокламиран манифестът на цар Фердинанд за обявяване на война на Османската империя, а от 30 септември до началото на ноември Главната квартира на действащата армия е била разположена в старозагорската Мъжка гимназия „Иван Вазов”.

По повод вековната годишнина от Балканските войни и по предложение на Областния съвет на СОСЗР през есента в Стара Загора ще се проведе тематична конференция, съобщи на срещата председателят на Областния съвет и зам.-председател на Централния съвет на СОЗР полковникът от запаса Стефан Пенев. Членовете на организацията активно участват и съдействат и за поставянето на паметна плоча в Стара Загора на Осма пехотна Тунджанска дивизия заради високите й бойни заслуги и в памет на човешките жертви, дадени на бойните полета, и в Одринската епопея.

Работа за по-добри социални условия на запасното войнство и родолюбива дейност са двете основни задачи пред членовете на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. В област Стара Загора техни структури работят активно в градовете Стара Загора, Казанлък и Чирпан, допълни Стефан Пенев. Той изтъкна дейността на съюза във връзка с осигуряването и издръжката на три социални кухни за хора в тежко здравословно и социално положение, както и осигуряване на финансова помощ за нуждаещи се техни членове. През миналата година на 80 души е била осигурена и кратка почивка, благодарение на средства от Министерство на отбраната.
-

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн