Горя Шипковата къща в Казанлък

STZAGORA.NET
Два пожара в Казанлък, в разстояние от няколко часа, вдигнаха на крак местните огнеборци. При единия пострада сериозно къща в центъра на града, паметник на културата с местно значение, а при другия изгоря апартамент в сграда, разполагаща с газова инсталация.

Само за 2 минути 6 обаждания са получили казанлъшките пожарникари за възникналия пожар в къщата на най-малкия брат от фамилията розотърговци Шипкови – Тодор. Пожарът, по първоначалната информация, е възникнал заради неизправности в стара камина и е засегнал напълно покривната конструкция на къщата, която изгаря.

Два екипа от пожарната се бореха с пламъците в продължение на близо 30 минути. Бързата им реакция спаси и самотноживеещата възрастна жена в къщата. Благодарение на спешната намеса на огнеборците бе спасена от пълно изгаряне една от емблематичните стари къщи на Казанлък, считана в миналото за един от палатите на града.

Собственикът на къщата – розотърговецът Тодор Шипков, е първият българин, който изнася българско розово масло в САЩ. За съвременниците си е бил и радетел за запазване на чистотата и качеството на розовото масло като уникален български продукт. Къщата, която той оставя на наследници и казанлъчани, е с уникални дърворезби, витражи и дървени ламперии, които са спасени от пожарникарите.

Приблизително по същото време, в ранния следобед на 22 февруари, в квартала близо до казанлъшката болница изгоря напълно апартамент в жилищна кооперация.

Пожарът е причинен от забравена включена електрическа възглавница. Съседи първи забелязали пожара от жилището, но вместо да се обадят на телефона на противопожарната служба, която се намира на 500 метра от кооперацията, звъняли първо на стопанина на апартамента, който е бил извън него. Едва след неговото пристигане се стига до намеса на огнеборците. Междувременно е станало ясно, че в жилищната сграда има и газифицирано жилище, което пък наложило спиране на газоподаването от “Ситигаз”.

След всички тези действия пожарът е загасен, но резултатът е напълно унищожен апартамент. Единствено адекватна в ситуацията е била реакцията на директорката на намиращата се в съседство с жилищната кооперация детска градина. Децата своевременно са изведени на безопасно място до потушаването на пожара.

Докато огнеборците гасиха пожара в горящия апартамент, се е наложило оказването на медицинска помощ на съседка от долния етаж заради шока, в който е изпаднала, виждайки щетите по собствения си апартамент.

Деляна БОБЕВА

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн