Университетска болница – с 2 млн. лв. задължения за лекарства

STZAGORA.NET

Договорено е разсрочено плащане с лихва

“Имаме 2 млн. лв. неразплатени задължения за лекарства и консумативи към различни фирми. Най-много са към “Софарма” – отговори на въпрос на вестник “Старозагорски новини” изпълнителният директор на Университетската многопрофилна болница (УМБАЛ) в Стара Загора д-р Васил Талев. Финансовите затруднения на здравното заведение той определи като традиционни. Ситуацията при тях не била по-различна от останалите болници в страната. “Подписали сме споразумение за разсрочено плащане, в което се договарят лихви, както е при всяка сделка, но не искайте да съобщавам цифра. Става въпрос за сделка и конфиденциалност”, уточни той ситуацията. Шефът на УМБАЛ каза още, че договорът с Районната здравна каса все още не е подписан, но се надява това да стане до края на тази седмица. “Приетата оставка на шефката на Националната здравна каса и отстраняването на зам.-министъра на здравеопазването Гергана Павлова едва ли ще решат проблемите. Определям ги двупосочно – и като положителен, и като отрицателен факт. Не се знае какво ще е новото, което ще дойде и ще се случи след тях” – коментира горещите теми в здравеопазването д-р Талев.

Директорът на МБАЛ “Проф.д-р Стоян Киркович” д-р Петър Атанасов съобщи, че техният дълг към фармацевтичните фирми е над 4 млн. лв. и за просрочени задължения към “Софарма” (фирмата, която провокира скандала с цените на лекарствата и стана повод за освобождаването на зам.-министъра на здравеопазването Гергана Павлова) най-голямата болница в Старозагорска област също плащала лихви. Имало обаче по-малки производители на медикаменти, които влезли в положението на здравното заведение и не искали лихви върху просрочените задължения.

Добрина СЛАВОВА
-

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн