Готвят поредния протест срещу цените на горивата

STZAGORA.NET

Под мотото “Искаме цени, съобразени със стандарта ни на живот. Те могат да го направят, ние ще ги накараме!” ще премине поредният Национален протест против високите цени на горивата, организиран от Гражданско сдружение СИЛА. Той ще се проведе на 26 февруари от 15 часа едновременно във всички градове, които желаят да се включат. За Стара Загора мястото е парк “Тракия” (градинката срещу V основно училище), уточни координаторът Владимир Митев. Инициативата е подкрепена от Асоциацията на малките и средните бензиностанции, чиито представители също ще се включат в протеста. Той е предизвикан от непрекъснатото повишаване цените на горивата в последните месеци, които вече средно надхвърлят 2.50 лв. за литър. От СИЛА настояват средната цена да бъде около 2.20 лв., а предложението е базирано на съпоставка с цените в повечето европейски държави и минималните работни заплати там.

Сред исканията на ГС СИЛА за намаляване цените на горивата са либерализиране на вноса, намаляване на митата и акциза и нормализиране на цената спрямо стандарта (не противоречи на директивите не ЕС), строг граничен контрол, за да е ясно коя фирма какво внася и какво е качеството на внесеното гориво, граждански контрол на качеството на нефта, внасян от “Лукойл” – гражданите, които ще контролират, да се избират от инициативен комитет и биват сменяни на всеки 3 месеца, проверка на количеството “светли горива” в нефта. Част от предложенията са свързани с промяна в нормативната база на различни нива.

Вчера организаторите са подали необходимите уведомления за протеста. По предварителна информация участниците ще преминат пеш по бул. “Цар Симеон Велики” до Общината, където ще останат за малко мълчаливо, след което ще продължат до кръстовището с бул. “Св. Патриарх Евтимий”.

Таня ИВАНОВА
-

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн